Foto: BoBo
Foto: BoBo
Sorodna novica Razmere v središču Ljubljane so se umirile, v zraku ostaja vonj po solzivcu, Stevanovića so priprli

V opozicijskih strankah LMŠ, SD, Levica in SAB so po torkovem dogajanju v Ljubljani, kjer je policija nad protestniki uporabila prisilna sredstva, v današnji izjavi za medije ostro obsodili vsakršno nasilje. Vlado, ki po njihovem mnenju načrtno ustvarja izredne razmere, so pozvali, naj sprejme odgovornost za nastalo stanje in odstopi, saj le to vodi v normalizacijo razmer.

LMŠ: Videli smo vojno stanje

Po besedah vodje poslancev LMŠ-ja Braneta Golubovića vlada v preteklem letu in pol dokazuje, da nikogar in nič ne spoštuje, ampak se odloča sama, politično. Meni, da je tudi pri torkovem posredovanju policije nad protestniki v Ljubljani šlo za politično, ne strokovno odločitev.

"Videli smo vojno stanje v Ljubljani, medtem ko se je v sobanah na Brdu pri Kranju slovenska politična elita nasmihala in dobrikala. In da se umirijo razmere, so potrebne predčasne volitve," je dejal Golubović. O tem, kaj lahko v danih razmerah stori opozicija, pa je dejal, da če želimo obdržati demokracijo, mora opozicija uporabiti vsa demokratična orodja, ki jih ima. To pa so izredne seje, obstrukcije, poslanska vprašanja itd.

Sorodna novica Policija zavrača očitke o pretirani uporabi prisilnih sredstev, ukrepe bo ocenila posebna komisija

Tanja Fajon: Nevzdržno, zastrašujoče

"Ta vlada je odgovorna za kaos v državi, za uničenje, rušenje odnosov med ljudmi, ljudi ne spoštuje, ne posluša, jih ne sliši. Vse to, kar gledamo na ulicah, je nevzdržno, zastrašujoče," je dodala predsednica SD-ja Tanja Fajon, ki podpira vsako mirno izražanje protesta in – kot je dejala – razume ljudi, ki so jezni, razočarani in jih je strah.

Pozvala je k predčasnim volitvam, na katerih bodo ljudje pokazali, kdo ima možnost upravljati državo in na kakšen način. "Ljudje hočejo spremembe, ljudje želijo normalizacijo v državi in nesprejemljivo je, kar se dogaja, da država drvi v povsem napačno smer," je dejala.

V Protestni ljudski skupščini menijo, da so šle stvari predaleč in da je vlada na sredinih protestih uporabila prekomerno silo, zato so na novinarski konferenci vlado vnovič pozvali k odstopu. Predsednica Sindikata Mladi plus Tea Jarc v nasprotnem primeru nagovarja opozicijo, naj zoper vlado vloži interpelacijo.

Mesec: Vlada ne spoštuje ničesar

Koordinator Levice Luka Mesec torkovo dogajanje na ljubljanskih ulicah vidi kot najnižjo točko slovenske demokracije v zadnjih letih. "Ta vlada ne le da ne spoštuje ničesar, ta vlada je pokazala, da zna vladati samo še na en način, in to je s silo in na silo," je dejal Mesec. Povedal je, da so se zato v opoziciji odločili, da skličejo izredno sejo DZ-ja na temo nevzdržnih razmer in nujnosti predčasnih volitev.

Na izredni seji se morajo po njegovih besedah s poslanci, ki vladi omogočajo takšno ravnanje, pogovoriti, da tako ne gre več naprej, in se skupaj odločiti, da gredo na predčasne volitve. Vsebino izredne seje bodo predstavili v prihodnjih dneh.

Ob tem je Mesec k odstopu pozval ministra Aleša Hojsa, ki je po njegovem mnenju neposredno odgovoren za torkovo policijsko nasilje, predsednika vlade Janeza Janše, ki je po njegovem mnenju odgovoren za način delovanja te vlade, in predsednika republike Boruta Pahorja, ki bi moral po Meščevih besedah biti prvi, ki stanje umirja, a "tudi danes, kot po navadi, molči".

Sorodna novica Lobnikar: V nemoči oblasti je eskalacija represije zelo verjetno vedno prvi odgovor

Rajh: Vlada mora odstopiti

Tudi po besedah poslanca SAB-a Andreja Rajha je torkovo dogajanje razlog, zakaj je izredna seja DZ-ja nujna. "Če želimo zadeve v državi normalizirati, mora vlada odstopiti," je dejal.

O pozivu Pravne mreže za varstvo demokracije, naj poslanci ustanovijo parlamentarno preiskavo glede ukrepanja policije na protestih, so v opoziciji dejali, da omenjena izredna seja DZ-ja ni edini mehanizem, ki ga bodo uporabili. Golubović pa je dodal, da je ena od možnosti tudi ta, da bi razširili predmet obravnave preiskovalne komisije, ki jo vodi LMŠ glede politizacije policije, o čemer pa da se bodo še pogovorili.