Osnovna plača medicinske sestre po končani srednji šoli je 700 evrov neto, po diplomi pa 1000. Sindikati zahtevajo dvig vseh plačnih razredov za vse ravni. Foto: BoBo
Osnovna plača medicinske sestre po končani srednji šoli je 700 evrov neto, po diplomi pa 1000. Sindikati zahtevajo dvig vseh plačnih razredov za vse ravni. Foto: BoBo

Po sprejetju novih standardov in normativov in še bolj zaostrenih razmerah, ki jih povzroča epidemija, je v bolnišnicah stanje postalo kritično. Medicinske sestre bežijo iz bolnišnic, iz poklica in iščejo lažje in bolje plačano delo. V ljubljanskem UKC-ju jih manjka na primer najmanj 50, je poročal Radio Slovenija.

Sindikati so se skupaj z ministrstvom za zdravje dogovorili, da vsebine pogajanj, dokler ta niso končana, ne bodo komentirali. Slavica Mencinger iz Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije (SDZNS) je sicer povedala, da so zadovoljni že s tem, da so se pogajanja začela. Po njenih besedah jim je Poklukar predstavil začetni predlog.

Pogovor z vodjo sindikata delavcev v zdravstveni negi Slavico Mencinger

Predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Irena Ilešič Čujovič je povedala, da so si zelo prizadevali, da odprejo pogajanja z vladno stranjo. "Pripravljenost na vladni strani na pogajanja je, prav tako na pogovor," je odgovorila na vprašanje, ali so po prvem sestanku zadovoljni. Po njenih besedah je vlada storila prvi korak k razumevanju razmer, v katerih delajo zaposleni v zdravstvu in socialnem varstvu.

Po besedah generalnega sekretarja SDZNS-ja Marjana Megliča se bodo sindikati zdaj sešli in do prihodnjega tedna, ko je predvideno nadaljevanje pogajanj, pripravili svoj predlog. Pogajanja naj bi sicer potekala enkrat tedensko.

V SDZNS-ju že dalj časa opozarjajo na težave in nerešena vprašanja zaposlenih v zdravstvu. Kot opozarjajo, so zaposleni v zdravstveni negi izčrpani, kolektivi pa kadrovsko podhranjeni in preobremenjeni že v običajnih razmerah, v času epidemije pa se je problematika še stopnjevala.

Pogajanja vlade in zaposlenih v zdravstvu