Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

V skladu s predlogom proračuna v 2024 bodo ministrstva za odpravo posledic poplav porabo zmanjšala za 150 milijonov evrov, državljani in podjetja pa bomo s solidarnostnim prispevkom skupno prispevali 160 milijonov evrov, dodaten prispevek za poplave bosta zamrznitev socialnih transferjev in plač javnih uslužbencev.

Sorodna novica Proračun: Najprej so zviševali, zdaj bodo vzeli nazaj

Sindikalisti so ogorčeni. "Za nas je predvsem nesprejemljivo, da se brez kakršnega koli socialnega dialoga in širše razprave o ukrepih, ki se tičejo vseh, zamrzujejo socialni tranferji, meje dohodninskih razredov, dohodninska olajšava," pravi predsednik sindikata Pergam Jakob Počivalšek.

Odhodki v proračunu za prihodnje leto so začrtani pri 16,2 milijarde, prihodki pri 14 milijardah evrov. Po mnenju gospodarstvenikov utegnejo biti prihodki glede na ohlajanje gospodarstva ocenjeni preveč optimistično.

Predsednik Združenja delodajalcev in direktor družbe Boxmark Leather Marjan Trobiš spomni, da je Nemčija že v recesiji: "Prvi simptomi vročine so že znani in pri nas se takšne posledice prepoznajo z zamikom. Na to opozarjamo vlado že vse od začetka."

Javnofinančni primanjkljaj se prihodnje leto zvišuje na 2,2 milijarde evrov oziroma na 3,8 odstotka BDP-ja. Ekonomist Matej Lahovnik spomni, da bi morali s prihodnjim letom primanjkljaj v skladu z evropskimi pravili znižati pod tri odstotke. "Poplavo bomo uporabili kot izgovor pri Evropski komisiji, zakaj leta 2024 ne bomo uskladili primanjkljaja s finančnimi pravili, torej primanjkljaj ne bo pod tremi odstotki."

Glede na to, da škoda po poplavah še ni dokončno ocenjena in da pogajanja z občinami glede glavarin še niso sklenjena, je sicer kmalu po novem letu pričakovati rebalans proračuna.