Predstavnica uredništva kulturne redakcije in sindikalna zaupnica Meta Česnik je odpuščeni urednici izrazila podporo in dejala, da so njeni sodelavci ob izredni odpovedi zgroženi. Foto: Posnetek zaslona
Predstavnica uredništva kulturne redakcije in sindikalna zaupnica Meta Česnik je odpuščeni urednici izrazila podporo in dejala, da so njeni sodelavci ob izredni odpovedi zgroženi. Foto: Posnetek zaslona

Vodstvo v odhodu je urednici uredništva oddaj o kulturi na TV Sloveniji Zemiri Pečovnik Alajbegović odločbo o izrednem prenehanju delovnega razmerja vročilo prek detektiva. Za to potezo se je v. d. direktorja Televizije Slovenija Uroš Urbanija odločil, ker naj bi kršila delovno zakonodajo. Po napotitvi odgovornega urednika bi morala namreč v Cannesu spremljati filmski festival, a ji v. d. direktorja TV Slovenija v zadnjem trenutku poti ni odobril. Ker je bilo njeno poročanje s festivala predvideno v programsko-produkcijskem načrtu, za akreditiranje je dobila odobritev odgovornega urednika, in ker je imela v Cannesu že najeto tudi stanovanje, se je odpravila v Francijo. Od tam je pripravljala prispevke za dnevnoinformativne in kulturne oddaje na TV Slovenija.

Zemiri Pečovnik Alajbegović je sicer Urbanija pred meseci izrekel tudi ustni opomin, ker je bila urednica v času proslave ob letošnjem kulturnem prazniku, ko je Televizija Slovenija prenašala tudi prihod umetnice Svetlane Makarovič na oder po uradnem zaključku prireditve, čeprav je v. d. direktorja televizije nekaj dni prej napovedal, da tega dela prenosa ne bo.

V Koordinaciji novinarskih sindikatov RTV Slovenija in aktivih informativnega programa TV Slovenija, MMC-ja, Radia Slovenija ter ustvarjalcev in novinarjev Radia Koper in Maribor so se na potezo vodstva odzvali z ostro obsodbo. "Ponovno se je izkazalo, da v. d. vodstva RTV ne razume uredniške in novinarske avtonomije, ki je tudi glavna stavkovna zahteva stavkovnega odbora novinarskih sindikatov. Stavka namreč še traja, in kot smo že napovedali, pričakujemo, da bomo stavkovni sporazum sklenili z novim vodstvom, ker to vodstvo ni verodostojno in stavkajoče kaznuje, ter se z njimi o stavkovnem sporazumu ali prekinitvi stavke ne moremo pogajati," je v imenu sindikatov in aktivov dejala predsednica koordinacije Helena Milinković.

Poudarila je, da je uredništvo oddaj o kulturi del stavkovnega odbora in zelo viden del stavke, zato odpoved urednici razumejo kot nadaljevanje kaznovanj stavkajočih in kot zlorabo instituta izredne odpovedi. V novinarskih sindikatih po pregledu primera in dokumentiranih dejstev ugotavljajo, da je delodajalec novinarki preprečeval izpolnjevanje njenih delovnih zadolžitev in pogodbenih obveznosti. Zemira Pečovnik Alajbegović se je po ugotovitvah sindikata odločila odgovorno, in sicer, da delovno zadolžitev, predvideno s programsko shemo, opravi. "Ker je svoje delo opravila odgovorno in vestno, je bila kaznovana z izredno odpovedjo delovnega razmerja. Temu ostro nasprotujemo," je poudarila Milinković.

Predsednica Koordinacije novinarskih sindikatov RTV Slovenija je ob tem poudarila, da sindikati in aktivi ostro nasprotujejo tudi pritiskom vodstva na stavkajoče in kritične zaposlene, ki profesionalno opravljajo svoje delo. "V. d. direktorja TV Slovenija je z izredno odpovedjo zagrozil tudi novinarki, urednici in voditeljici Miši Molk, ki se bo zdaj zaradi pritiskov vodstva upokojila," je dejala Milinković.

Urednik kulturno-umetniškega programa z odpovedjo še ni bil seznanjen

Predstavnica uredništva kulturne redakcije in sindikalna zaupnica Meta Česnik je odpuščeni urednici izrazila podporo in dejala, da so njeni sodelavci ob izredni odpovedi zgroženi. "A v luči izrednih razmer, ki na RTV vladajo zadnji dve leti, nismo presenečeni," je dodala. Poudarila je, da je Zamira Pečovnik Alabegović v uredništvu oddaj o kulturi delala 25 let, predvsem kot novinarka za področje filma, urednica pa je bila zadnja tri leta.

"Je zanesljiva, kolegialna, strokovna sodelavka. Ni privolila v posege v. d. direktorja televizije, ki je z nepodpisovanjem aneksov in potnih nalogov onemogočal naše delo, kar se je in se še bo poznalo tudi v naših programih," je dejala in dodala, da izredno odpoved v uredništvu kulturne redakcije razumejo tudi kot povračilni ukrep za aktivno sodelovanje v stavki.

"Uradno še nisem prav z nobenim dokumentom obveščen o izredni odpovedi dela urednici uredništva, kar me kot njenega neposrednega vodjo tudi čudi," pa je dejal odgovorni urednik kulturno-umetniškega programa Andraž Pöschl. "Dejstvo je, da sem v zadnjih tednih in mesecih skušal delavko zaščititi, tako z nasveti kot s posredovanji pri v. d. direktorja. Na žalost sem bil ob tem neuspešen. Seveda pa je s tem v kulturno-umetniškem programu in v uredništvu oddaj o kulturi zazevala še ena kadrovska luknja," je opozoril.

Režiser proslave: Vse odločitve o prenosu sem sprejel sam

Režiser Božo Grlj, ki je režiral letošnjo proslavo ob kulturnem prazniku, je poudaril dejstvo, da izvedba prenosa Prešernove proslave na odločitev v. d. direktorja Televizije Slovenija ne sme vplivati. "Kot sem že večkrat poudaril, tudi v. d. direktorja na zagovoru, na katerega sem bil klican takoj po proslavi, je bila odločitev o poteku televizijskega prenosa do konca dogodka, torej do trenutka, ko je dvorano zapustila tudi predsednica države, moja. Ob tem še enkrat poudarjam, da se dogodek, ki vključuje prisotnost predsednika oziroma predsednice države, uradno začne z njenim vstopom na prizorišče in konča z njenim odhodom. Celoten prenos, od začetka do konca, je potekal izključno po mojih navodilih," je poudaril.

Ilinka Todorovski, članica sveta delavcev in Sveta RTV-ja, pa je dogajanje postavila v "kontekst izprijene vedejevske navade, ki se je razpasla v zadnjih mesecih, v zadnjih tednih pa je dobila še pospeške". Opozorila je, da se to kaže tako, da se sklepajo "pajdaške pogodbe z 'našimi', da dobivajo posebna uredniška delovna mesta ljudje, ki niso uredili še niti sekunde televizijskega programa, da zasedajo najvišja uredniška in voditeljska mesta ljudje, ki pred tem niso imeli niti sekunde tovrstnih delovnih izkušenj, da se meče zlata padala 'svojim', na način, da se jih prezaposluje na varna delovna mesta, da se do skrajnosti razteguje pojem tekočih poslov – ne samo v kadrovskih zadevah, ampak tudi v poslovnih in drugih odločitvah".

Dodala je, da primer Zamire Pečovnik Alajbegović kaže, kako daleč lahko gredo zadeve. "Posmehovanje in grožnje dolgoletnim, izkušenim novinarjem in urednikom lahko postanejo tudi dejanja," je opozorila. "Če je bilo kaj narobe, naj se to ugotovi in naj se ugotavlja odgovornost, ampak naj to velja za vse. Menim, da če bi to vodstvo nediskriminatorno ravnalo po svojih lastnih pravilih, bi moralo sebi že zdavnaj napisati odpovedi iz krivdnih razlogov," je poudarila. Ob tem je napovedala, da bo kot članica sveta delavcev in Sveta RTV-ja naredila vse, kar je v njeni moči, "da ti ljudje ne bodo več dolgo imeli moči".

Podporo zaposlenim na RTV Slovenija je izrazil tudi predstavnik Društva novinarjev Slovenije Gašper Andrinek.

Urednica na TV SLO prejela izredno odpoved delovnega razmerja

Urbanija "zaradi očitne goljufije z bolniško odsotnostjo" podal kazensko prijavo na policijo

V sredo se je na kadrovske poteze na RTV-ju odzvala tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko. "Nedopustno in nedostojno je, da direktor Televizije Slovenija Uroš Urbanija pred imenovanjem novega vodstva izvaja še zadnje kadrovske čistke na RTV-ju ter odpušča vse glasove, ki so se zoperstavili njemu in v. d.-ju generalnega direktorja ter opozarjali na slabe razmere v hiši," je zapisala na Twitterju in opozorila, da se s tem "povzroča nadaljnja škoda RTV-ju". "Če je bil kje kakšen kanček dvoma o tem, kakšen je bil politični načrt tega vodstva RTV Slovenija, potem je s temi dejanji brez dvoma odpravljen," je dodala ministrica.

Na zapis se je Urbanija odzval s sporočilom za javnost, v katerem ministrici očita, nerazumevanje osnovnih demokratičnih načel. "Morda ministrica res svojim zaposlenim tolerira, da goljufajo pri vpisih v sistem z delovnimi urami, da izigravajo sistem bolniških odsotnosti, da hodijo na 10-dnevna službena potovanja, za katera nimajo njenega dovoljenja oziroma imajo celo jasno prepoved za takšno službeno pot. Vse to lahko morda tolerira ministrica, ne moremo pa tolerirati v vodstvu RTV Slovenija," je zapisal.

Kot trdi Urbanija, je Pečovnik Alajbegović v začetku aprila zaprosila najprej za 10-dnevno službeno pot v tujino, nato pa 7-dnevno, sam pa ji je v obeh primerih odobril le 3-dnevno pot v tujino. V začetku maja mu je nato, pojasnila, da je stanovanje v Cannesu za 10 dni rezervirala že pred enim letom in zanj tudi plačala, kar pa se po navedbah Urbanije po pregledu dokumentacije ni izkazalo za resnično. Kot je sporočil Urbanija, ji je "zaradi laži in zavajanj" službeno pot v tujino prepovedal, a "je kljub izrecni prepovedi odšla na službeno potovanje", ko se je vrnila, pa je po njegovih navedbah svojega nadrejenega prosila, "če se lahko za nazaj vpiše dopust in bolniška odsotnost". Dodal je, da je "zaradi očitne goljufije z bolniško odsotnostjo podal kazensko prijavo na policijo".

Dodal je, da je vodstvo o postopku izredne odpovedi obvestilo tudi Svet RTV-ja, a da njegov predsednik Goran Forbici ne odgovarja na njihove dopise in da tudi izredni odpovedi ni nasprotoval.

Forbici je nato v Odmevih dejal: "To je približno tako, kot da bi me (Urbanija, op. a.) dopoldne obvestil o svoji barvi kravate in pričakoval, da se kot predsednik sveta o tem izrečem - ali pa kar celotni svet. Ne. Izrekamo se o tem, kar je v naši pristojnosti. V naši pristojnosti je presoditi, ali so odločitve trenutnega vodstva v skladu z zakonom."

Forbici dvomi, da vodstvo deluje v svojih pristojnostih

Vse glasnejše so tudi informacije o dodatnih kadrovskih spremembah. V. d. direktorja Televizije Slovenija je po naših informacijah poleg tega na enem izmed kolegijev, ki ga vodi v odsotnosti v. d. generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha, predlagal tudi, da voditeljico Odmevov Tanjo Starič in urednika TV Dnevnika Borisa Lenarčiča prestavijo v redakcijo na Radio Slovenija. Že nekaj dni se neuradno napoveduje tudi odpoved voditelju Dnevnika Saši Krajncu.

"Informacije o dogajanju na RTV Slovenija, ki so se včeraj pojavile tudi v nekaterih medijih, so izjemno skrb vzbujajoče. Navdajajo me s precejšnjim dvomom, da vršilec dolžnosti direktorja TV Slovenija, ki v odsotnosti vršilca dolžnosti generalnega direktorja vodi zavod, deluje v okvirih pristojnosti in v korist RTV Slovenija," je ob aktualnem dogajanju v sporočilu za javnost opozoril predsednik Sveta RTV Goran Forbici.

Predsednik Sveta RTV Goran Forbici je izrazil skrb, da odhajajoče vodstvo v obdobju prehoda ženejo napačni motivi in napačne prioritete. Foto: RTV Slovenija
Predsednik Sveta RTV Goran Forbici je izrazil skrb, da odhajajoče vodstvo v obdobju prehoda ženejo napačni motivi in napačne prioritete. Foto: RTV Slovenija

"Grožnje z odpuščanjem in napoved o premeščanju voditeljice in urednika dveh osrednjih televizijskih oddaj v dnevnoinformativno redakcijo Radia Slovenija – če omenim le dva primera – me utrjuje v skrbi, da odhajajoče vodstvo v obdobju prehoda ženejo napačni motivi in napačne prioritete," je zapisal.

Predsednik Sveta RTV Forbici je poudaril, da je Svet RTV Slovenija vodstvu že na konstitutivni seji naložil redno poročanje o vseh kadrovskih odločitvah. "S tem smo v prvi vrsti želeli preprečiti, da bi odgovorni v času pred imenovanjem nove uprave posegli po potezah, ki presegajo opravljanje tekočih poslov in bi lahko še dodatno otežile optimalno delovanje zavoda," je pojasnil in dodal, da so člani sveta pri pregledu doslej prejetih poročil "opazili številne odločitve z vprašljivo vsebino". Ker je o prekoračitvi opravljanja tekočih poslov mogoče presojati le od primera do primera, je svet že izglasoval, da vodstvu naložijo vsebinsko utemeljitev vseh izvedenih kadrovskih potez.

Vodstvo: Realizirali smo vse sklepe

Vodstvo RTV Slovenija je sicer v sporočilu za javnost v sredo zapisalo, da so Svetu RTV-ja posredovali vsa gradiva in realizirali vse sklepe, sprejete na prvi seji sveta, ter zagotovili, da bodo pravočasno realizirani tudi vsi sklepi druge seje. Navedli so tudi nekaj podatkov o poslovanju, med drugim, da bo RTV Slovenija predvidoma leto končala s presežkom odhodkov nad prihodki, "pri čemer ima nova uprava precej možnosti za izboljšanje poslovanja".

Uroš Urbanija o izredni odpovedi urednici Zemiri A. Pečovnik