Prožnost agencijskega dela je pomembna, pravijo delodajalci. Sindikati opozarjajo na izkoriščanje delavcev. Foto: BoBo
Prožnost agencijskega dela je pomembna, pravijo delodajalci. Sindikati opozarjajo na izkoriščanje delavcev. Foto: BoBo

Ministrstvo za delo v predlagani reformi trga dela ureditev agencijskega dela povezuje z ureditvijo sklepanja pogodb o zaposlitvi za določen čas. Omejitve so predvidene tudi na področju agencijskega dela. Trenutni vladni predlog predvideva kvote pri zaposlovanju za določen čas. Delodajalci bi tako lahko za določen čas zaposlili le 15 odstotkov vseh svojih delavcev, med njih pa bi sodili tudi delavci, ki bi jih najeli pri agencijah za posredovanje dela. 15 odstotkov delavcev bi lahko za določen čas zaposlovala tudi agencija sama.

Izvršni sekretar pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije Andrej Zorko je pojasnil, kako poteka izkoriščanje delavcev, najetih pri agencijah. Delavca se tako pred iztekom dveletnega obdobja, ko bi mu morala agencija zagotoviti pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas, zgolj prezaposli v drugo agencijo, a delavec še vedno dela pri istem uporabniku oziroma podjetju, hkrati pa plačuje agenciji provizijo, ker mu je našla delo.

Sindikati tako predlagane kvote podpira, saj naj bi lahko bistveno pripomogle k znižanju števila zaposlenih za določen čas v agencijah. Te bi posledično tudi zvišale stroške najema delavcev za podjetja, je pojasnil Zorko. Treba bi bilo tudi znižati število agencij, ki jih je trenutno v Sloveniji več kot 140. Sindikati predlagajo, da bi lahko delo posredovale le tiste, ki jim to predstavlja glavno dejavnost.

Kot je poudaril Zorko, obstajajo v Sloveniji podjetja, ki se ukvarjajo s proizvodnjo, hkrati pa imajo prijavljeno tudi dejavnost posredovanja dela. Tako delavce zaposlijo pri agenciji kot hčerinski družbi, delavci pa delo opravljajo v matični družbi.

Predsednik Slovenske zveze sindikatov Alternativa Zdenko Lorber je dejal, da "zatečeno stanje problematike agencijskega dela priča o tem, da agencijski delavec predstavlja damping ostalim oblikam zaposlitve. Po drugi strani pa so se agencije razpasle kot neka oblika posredovanja dela, ki delavcem, ki iščejo zaposlitev in ne zgolj dela, ne zagotavlja ustrezne socialne varnosti."

Delodajalci: Agencije ponujajo pomemben element prožnosti
Delodajalci pa ravno v agencijskem delu vidijo pomemben element prožnosti, zato omejitvam niso naklonjeni, ni pa jim všeč niti sindikalno zavzemanje za omejitev števila agencij. Kot je pred današnjim srečanjem dejal generalni sekretar Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije Igor Antauer, ga stališča sindikatov skrbijo. Sindikati očitno ne vedo, da bi bilo agencijskega dela manj, če bi bilo redno delovno razmerje bolj prožno, je dejal Antauer in dodal: "Spet smo pri vzrokih in posledicah."

Antauer je izpostavil pomen agencij za delodajalca, kadar ta hitro potrebuje delavca, saj so mnogo bolj odzivne od zavoda za zaposlovanje. Za posredovanje delavca naj bi namreč potrebovale le kakšen dan ali dva, zavod pa tudi dva meseca.

Tudi podpredsednik upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Ivan Jani Ulaga meni, da je kakršno koli omejevanje agencijskega dela v tem času za Slovenijo slabo. Trg dela bi bilo treba zdaj popolnoma sprostiti, čeprav morda le za dve ali tri leta, saj bo le to Sloveniji omogočilo boljšo prihodnost, je dejal Ulaga.