Maše se je udeležilo okoli 2.000 ljudi. Foto: BoBo
Maše se je udeležilo okoli 2.000 ljudi. Foto: BoBo
V Brestanici spomin na tisoče izgnancev
»Obe strani sta v srcu nosili domovino«

Glavan je pri današnji maši v Kočevskem rogu pred približno 2.000 ljudmi dejal, da so si pripadniki ene strani nadeli ime, da je vsakemu lahko bilo jasno, da jim gre za obrambo domovine.

Dogodki po decembru 1943 oz. po konferenci v Teheranu, ko so jim zavezniki, ki so veljali za varuhe demokracije in svobode, odrekli zaščito, pa so pripeljali do tega, da je slovenske fante, organizirane v narodno vojsko, "vihar zla in sovraštva" pometal v kraška brezna in rudniške rove, je dodal škof.

Dotaknil se je tudi sprave in ob prizadevanju za odpuščanje izpostavil, da je težava v tem, da jo še živi revolucionarji pojmujejo le kot nalogo tistih, ki so krivice trpeli. Resnica pa je, je menil škof, da se je po vojni zgodil nečloveški poboj, krivica do pobitih pa ni nič manjša za svojce, ki so se morali te še sramovati.

V nadaljevanju je Glavan vprašal, ali naj bodo "prizadeti brezbrižni ob ljudeh, ki zaradi ohranjanja privilegijev niso zmožni obžalovati krivice in povojnih pobojev in niso zmožni koraka sprave". Hkrati je ocenil, da so Slovenci nemočni in kot narod niso sposobni obsoditi vseh treh totalitarizmov.

Škof poudaril pomen pokopa posmrtnih ostankov
Božji pomoči se je zahvalil, da so minili časi, ko so zasliševali, grozili in preganjali vsakega, ki je obiskal roška brezna in drugih več kot 600 slovenskih, nekdaj prikritih in danes že znanih grobišč.

Pristavil je, da bi morala slovenska družba, če naj bo vsaj malo podobna civiliziranemu svetu, poskrbeti, "da se te kosti dvignejo in z dolžno častjo in spoštovanjem zberejo ter pokopljejo".

Maše in krajše slovesnosti Nove slovenske zaveze pod Krenom so se med drugimi obiskovalci udeležili predsednik SDS-a Janez Janša v spremstvu poslancev in poslank SDS-a, Eve Irgl, Alenke Jeraj, Jožeta Tanka in Branka Grimsa, vodja poslanske skupine SLS-a Mihael Prevc ter predsednica NSi-ja Ljudmila Novak in poslanka NSi-ja Iva Dimic.

V Brestanici spomin na tisoče izgnancev
»Obe strani sta v srcu nosili domovino«