"Še vedno se ne strinjamo z maskami, še vedno smo proti temu, a ker smo res majhna skupina, bomo sami težko kaj dosegli," je odločitev skupine pojasnila dijakinja. Foto: Pixabay

Srednja šola Zagorje je k reševanju težave dijakov, ki so se uprli nošenju mask pri pouku, pristopila že konec septembra. "Imeli so pouk na daljavo, potem pa smo prej, kot je bilo načrtovano po šolskem koledarju, zanje organizirali praktično usposabljanje z delom pri delodajalcih," je dejala ravnateljica šole Aljaša Urbanija.

Po več kot mesecu dni se je vodstvo šole znova pogovorilo s skupino dijakov in ti so se odločili, da se vrnejo k pouku. "Zato, ker si želimo zaključiti ta letnik in pa naše šolanje. Vrnili smo se po predlogu našega odvetnika, ker zadeve na sodišču trajajo in bi lahko izgubili celotno šolsko leto," je za Televizijo Slovenija pojasnila dijakinja Lara Mars.

Sorodna novica V Zagorju del dijakov zavrnil nošenje mask v razredu, pred šolo protest v njihovo podporo

Kot je povedala ravnateljica, so dijaki ob vrnitvi sprejeli tudi ukrep nošenja mask. "Še vedno se ne strinjamo z maskami, še vedno smo proti temu, a ker smo res majhna skupina, bomo sami težko kaj dosegli," je odločitev pojasnila dijakinja.

Sodišče zavrnilo tožbo dijakov

V šolo so se vrnili vsi dijaki razen treh, ki so odstotni zaradi zdravstvenih razlogov. "Zato, ker nam je ministrstvo onemogočilo šolanje na daljavo, najprej bi dijaki morali biti na daljavo, potem pa so rekli, da srednja šola ni obvezna, če nam kaj ni všeč, se lahko izpišemo," je dejala dijakinja. Pri tem gre za odlok o obveznem samotestiranju, po katerem srednja šola dijakom, ki na ukrep samotestiranja ne pristajajo, ni dolžna zagotoviti šolanja na daljavo.

Svoj prav bodo zagorski dijaki skušali dokazati po pravni poti. Upravno sodišče je sicer že zavrnilo njihovo tožbo proti šoli, ki naj bi jim odvzela pravico do izobraževanja, zato so se na sklep pritožili na vrhovno sodišče. "Ravno včeraj smo dobili sklep vrhovnega sodišča, ki je potrdilo sklep upravnega sodišča, se pravi zavrnilo tožbo dijakov," je pojasnila ravnateljica.

Zagorski dijaki, ki nasprotujejo maskam, so se vrnili v šolo