Foto: EPA
Foto: EPA

"Zaposleni v okolju s stanovalci s potrjeno okužbo s koronavirusom in stanovalci, pri katerih obstaja sum na okužbo, delajo v enakih razmerah kot prej, torej v popolni zaščitni opremi, vendar dodatka za delo v rdeči in sivi coni z julijskim izplačilom plač ne bodo več prejeli," je opomnil sekretar Skupnosti socialnih zavodov Slovenije Denis Sahernik.

Kot je dodal, se razmere za delo v sivi in rdeči coni za zaposlene niso nič spremenile. "Ni pošteno do njih, da za svoj trud in delo v zahtevnejših razmerah niso ustrezno plačani," je poudaril.

Ministrstvo za delo: Po predlogu bo izplačilo zagotovljeno od 1. julija dalje

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so v odzivu zapisali, da so že pripravili predlog ukrepov za omilitev posledic okužb z novim koronavirusom in ga 16. junija posredovali ministrstvu za zdravje. Med drugim je predlagan ukrep, ki bo podlaga za izplačilo dodatka za delo zaposlenih v sivi in rdeči coni. V skladu s predlogom se bo izplačilo zagotovilo od 1. julija dalje.

Po njihovih navedbah jih je ministrstvo za zdravje, ki pripravlja zakon o obvladovanju epidemije z ukrepi za omilitev njenih posledic, obvestilo, da se bo medresorsko usklajevanje zakona začelo predvidoma naslednji teden. Hkrati so spomnili, da priprave na morebitni novi večji val okužb potekajo že vse od začetka poletja. Ministrstvi za delo in za zdravje sta sprejeli konkretne dogovore, uskladili dejavnosti in okrepili sodelovanje v delovnih skupinah.

Kot so poudarili, bosta ministrstvo za zdravje in Nacionalni inštitut za javno zdravje tudi v prihodnje skrbela za strokovna navodila in priporočila za izvajalce socialnovarstvenih storitev in programov ter za pripravo interventne zakonodaje za omilitev posledic okužb.