Foto: BoBo
Foto: BoBo

Dotaknil se je tudi dogajanja v Gazi in ga označil za genocid.

Poleg Nemca je zbrane v Dražgošah nagovoril tudi predsednik organizacijskega komiteja za prireditve Po stezah partizanske Jelovice Ladislav Lipič, ki je poudaril, da od vseh voditeljev želijo, da obsodijo vsako uporabo sile pri reševanju sporov.

Geslo kulturnega programa letošnje, že 67. spominske slovesnosti pa je bilo "Z uporom in bojem do svobode".

Evropski poslanec Matjaž Nemec. Foto: Bobo
Evropski poslanec Matjaž Nemec. Foto: Bobo

Dražgoška bitka, ki je potekala med 9. in 11. januarjem 1942 in v kateri se je Cankarjev bataljon spopadel z Nemci, je bila ena večjih bitk med drugo svetovno vojno na Slovenskem, poudarjajo organizatorji že 67. spominske slovesnosti v Dražgošah. Partizani so se po bitki in ob izgubi devetih tovarišev umaknili na Jelovico, Nemci pa so v odgovor pobili 41 domačinov, požgali vas ter jo v januarju in februarju 1942 popolnoma porušili.

V spomin na ta dogodek je garda Slovenske vojske v imenu predsednice republike Nataše Pirc Musar položila venec h kostnici spomenika v Dražgošah. Padlim se je poklonil predsednik državnega sveta Marko Lotrič, slovesnosti pa so se udeležili tudi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec, minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac in namestnik vodje poslanske skupine Milan Jakopovič iz Levice.

Običajno se na spominski slovesnosti, ki jo pripravlja Združenje borcev za vrednote NOB Škofja Loka, zbere množica ljudi, pri čemer se številni v vas na pobočjih Jelovice podajo peš. Tudi letos so različna planinska društva v sodelovanju z veteranskimi organizacijami pripravile vrsto krajših in daljših pohodov z več izhodišč.

Udeleženci najdaljših pohodov, in sicer 45. pohoda Po poti Cankarjevega bataljona v Dražgoše ter 25. pohoda Železniki–Ratitovec–Jelovica–Dražgoše so se na pot odpravili že ponoči. Organiziran pa je bil tudi pohod z najdaljšo tradicijo, to je 47. pohod iz bohinjske soteske prek Rovtarice v Dražgoše.

82. obletnica dražgoške bitke
Spominska slovesnost v Dražgošah