Zveza društev slepih in slabovidnih je izdala tudi zbornik z naslovom Od točkopisa do e-bralca: 100 let organiziranega delovanja slovenskih slepih in slabovidnih. Foto: Radio Koper
Zveza društev slepih in slabovidnih je izdala tudi zbornik z naslovom Od točkopisa do e-bralca: 100 let organiziranega delovanja slovenskih slepih in slabovidnih. Foto: Radio Koper

Predsednik republike Borut Pahor je ob okroglem jubileju zapisal, da sta pred natanko stotimi leti zanesenjaka Franc Dolinar in Alojz Levstik ustanovila Podporno društvo slepih, s čimer sta začela dolgo, organizirano tradicijo spodbujanja enakosti in medsebojne pomoči.

"In danes znova živimo v razmerah, ko resnično potrebujemo drug drugega. Ko je naša človečnost še posebej na preizkušnji. Ko nikogar ne smemo pustiti zadaj," so Pahorjeve besede povzeli v uradu. Prav aktualne zdravstvene okoliščine nas po njegovih navedbah opominjajo na nujnost po vključujoči družbi in po solidarnosti, ki je zdaj dobesedno življenjskega pomena.

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije, ki že sto let ozavešča slovensko javnost o življenju in delu slepih in slabovidnih, si še zlasti letos zasluži vse priznanje in čestitke za dolgoletna prizadevanja, ki izboljšujejo družbo, jo delajo bolj vključujočo, bolj solidarno in bolj človeško, je poudaril.

Ob častitljivi obletnici se je odločil, da jih z zlatim redom za zasluge odlikuje za izjemne zasluge pri povezovanju slepih in slabovidnih in pri spodbujanju njihovega vključevanja v družbo ter za uspehe pri uveljavljanju novih, izvinih rešitev za temeljna vprašanja slepote in slabovidnosti

Glavni oviri sta dostop do informacij in okolja

Predsednik zveze Matej Žnuderl je obletnici poudaril, da bi bila vsakodnevno življenje, izobraževanje, usposabljanje, delo in vključevanje slepih in slabovidnih v družbo brez ustreznega podpornega okolja izredno težka. Prav tako bi bile po njegovem mnenju velike težave tudi brez razumevanja okolice.

Dostopnost do informacij in okolja sta po navedbah zveze še vedno glavni oviri za slepe in slabovidne pri enakopravnem vključevanju na vseh področjih življenja. Zveza je še vedno opozorilni glas pri ozaveščanju javnosti in opozarjanju na nujno zagotavljanje dostopnosti v fizičnem okolju. Prav tako opominja celotno skupnost, da se zaveda pomena, ki ga za slepe in slabovidne predstavlja odstranjevanje ovir v vsakdanjih življenjskih izzivih.

Zveza je ob tej priložnosti izdala zbornik izvirnih in ponatisnjenih prispevkov z naslovom Od točkopisa do e-bralca: 100 let organiziranega delovanja slovenskih slepih in slabovidnih. Delo predstavi prizadevanja posameznikov in zveze za boljše življenje slepih in slabovidnih v zadnjih stotih letih. Poleg tega je izdala osveženi Vodnik po pravicah in ugodnostih slepih in slabovidnih oseb, ki izhajajo iz slovenske zakonodaje.

Zveza je edina naslednica Podpornega društva slepih in tako najstarejša invalidska organizacija, ki reprezentativno zastopa slepe in slabovidne v civilnem dialogu z državnimi organi. Izvaja številne posebne socialne programe, s katerimi lajša vsakodnevno življenje, izobraževanje, usposabljanje in delo slepih in slabovidnih.