Foto: BoBo
Foto: BoBo

Infrastrukturni minister Jernej Vrtovec je na nujni seji komisije za nadzor javnih financ dejal, da je bila ponudba Skytolla izbrana, ker izpolnjuje pogoje in je najcenejša. Ob tem je upravi Darsa izrekel čestitke in javno podprl izbiro slovaškega podjetja Skytolla za vzpostavitev sistema elektronske vinjete v Sloveniji.

Sorodna novica Zapleti pri elektronskem cestninjenju: ima Skytoll ustrezne reference?

"Ponudba ustreza potrebam in zahtevam naročnika, določenih v tehničnih specifikacijah in v dokumentaciji v zvezi z oddajo javnega naročila," je na seji dejal predsednik uprave Darsa Valentin Hajdinjak in dodal, da je ponudba prispela pravočasno.

Po besedah pristojnih je ponudba izbranega Skytolla torej ustrezna. A drugače kaže izvedensko mnenje, ki ga je neizbrani ponudnik Marand, d. o. o., dostavil Državni revizijski komisiji. V izvedenskem mnenju je odgovor na vprašanje, ali sistem izbranega ponudnika Skytoll za prepoznavo vozil uporablja dodatno tehnično opremo, pritrdilen.

V Darsovem razpisu ob tem jasno piše, da sistem ne sme uporabljati dodatne tehnične opreme. Da Skytollov referenčni sistem, ki cestnini samo vozila nad tremi tonami in pol, uporablja dodatno tehnično opremo, je razvidno tudi iz reference Czechtolla.

Darsov razpis gre še korak dalje. V njem je namreč izrecno prepovedana uporaba dodatne opreme, ki uporablja tehnologijo Lidar oziroma laserski skener. Iz izvedenskega mnenja je razvidno, da Skytollov sistem uporablja prav to dodatno opremo – laser, ki deluje na tehnologiji Lidar.

Skytoll ne uporablja prenosnih naprav

Prenosnih naprav za nadzor e-vinjet, ki jih je mogoče postaviti v 15 minutah, Skytoll ne uporablja. Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)
Prenosnih naprav za nadzor e-vinjet, ki jih je mogoče postaviti v 15 minutah, Skytoll ne uporablja. Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)

Drugo vprašanje izvedenskega mnenja se je glasilo, ali sistem na Slovaškem uporablja prenosno napravo za nadzor e-vinjet? Odgovor je negativen, čeprav Dars v razpisni dokumentaciji zahteva, da je ponudnik v preteklosti že postavil sistem s stacionarnimi, prenosnimi sistemi in z mobilnim nadzorom e-vinjete.

Kot piše v izvedenskem mnenju, Skytoll na Slovaškem uporablja 43 stebrov, ki so masivni, pritrjeni na betonski temelj in jih nikakor ni mogoče uporabiti kot prenosne naprave.

Z Darsa so pisno sporočili, da sta Skytollu reference potrdila verodostojna naročnika, za katere je izvedel referenčna projekta, zato odločitve ne bodo spreminjali in bodo v nadaljevanju ravnali skladno z odločitvami Državne revizijske komisije.

Kdo bo vzpostavil sistem e-vinjet?