Meddržavno sodišče v Haagu. Foto: Reuters
Meddržavno sodišče v Haagu. Foto: Reuters

Gre sicer za ločen postopek od tistega, ki se je danes (četrtek) začel na Meddržavnem sodišču (ICJ) in v katerem Južna Afrika toži Izrael zaradi kršenja konvencije o preprečevanju genocida.

Kot je na novinarski konferenci po seji vlade dejala ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon, se bo Slovenija pridružila postopku, ki ga je sprožila Generalna skupščina Združenih narodov na podlagi resolucije iz decembra leta 2022. To resolucijo je takrat podprla tudi Slovenija. Generalna skupščina je po sprejetju resolucije ICJ-ja zaprosila za svetovalno mnenje glede posledic delovanja Izraela na človekove pravice na zasedenih palestinskih ozemljih in očitane izraelske kršitve pravice palestinskega ljudstva do samoodločbe od leta 1967 dalje. "Gre torej za izjemno širok spekter očitanih kršitev, ki se že desetletja izvajajo v tej regiji in katerih zelo grozljive posledice so vidne tudi danes," je dejala Tajna Fajon.

Slovenija se je kot ena redkih držav članic Evropske unije odločila, da bo v postopku pred ICJ-jem aktivno sodelovala in predstavila svoja stališča.

Sodišče je začetek ustne obravnave v tem postopku predvidelo za 19. februar, Slovenija bo na vrsti 23. februarja, celotno predstavljanje Slovenije pred tem sodiščem pa vodi MZEZ. "Postopek je priložnost, da se vrne verodostojnost mednarodnim institucijam," je poudarila ministrica.

Glede tožbe Južne Afrike: Sodišče mora najprej razsoditi, ali je pristojno

Sorodna novica Južna Afrika na Meddržavnem sodišču Izrael obtožila genocida in apartheida v Gazi

Glede tožbe Južne Afrike proti Izraelu, ki trenutno poteka v Haagu, pa je Fajon dejala, da bo po predstavitvi Južne Afrike in Izraela sodišče najprej razsodilo, ali je v tej zadevi sploh pristojno. Tako da ta postopek še ni na tej stopnji, ko bi se države kakor koli lahko prijavile kot intervenienti, saj je treba počakati, da se sodišče odloči, ali bo primer vzelo v obravnavo.

"Slovenija bo postopek spremljala, ta tožba je zanimiva. Upam, da bo sodišče čim prej odločilo v tej zadevi," je dejala. Samo sodišče je tisto, ki lahko odloči o tem, ali določena dejanja pomenijo genocid ali ne, ne pa nobena država, organizacija ali politični predstavnik, je še poudarila zunanja ministrica. Dodala je, da Slovenija podpira vse postopke glede kršenja konvencije o genocidu tako v primeru Ukrajine kot tudi Palestine.

V odgovoru na novinarsko vprašanje je Tanja Fajon sicer izrazila pričakovanje, da bi sodišče v zgodnji fazi postopka pozvalo Izrael, naj konča vojaško operacijo, saj da bi na končno odločitev, ali gre za genocid, lahko čakali tudi več let.

Tanja Fajon je ob tem znova dejala, da Slovenija ostro obsoja tako nasilje Hamasa v Izraelu kot nasilje Izraela v Gazi in da civilisti ne smejo biti tarča. Poudarila je, da se v Gazi dogajajo resne kršitve mednarodnega prava in da ne moremo vseh Palestincev enačiti s terorizmom. Znova je pozvala k vzpostavitvi trajnega miru v Gazi in čimprejšnjemu začetku mirovnega procesa. "Svet je padel na preizkušnji človečnosti," je dodala. Poudarila je tudi, da Gaza in Zahodni breg sodita v roke Palestincev.

Predsednica republike pozdravila odločitev vlade

Nataša Pirc Musar. Foto: Radio Koper/Alan Radin
Nataša Pirc Musar. Foto: Radio Koper/Alan Radin

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je pozdravila odločitev vlade, da Slovenija sodeluje v postopku pred Meddržavnim sodiščem. V izjavi na omrežju X je zagovarjanje vladavine prava namesto govorice orožja označila za pravo pot.

"Tudi v luči aktualnega trpljenja civilnega prebivalstva in zločinov, ki se dogajajo v Gazi, je svetovalni postopek Meddržavnega sodišča pomemben glede dolgoletnega stanja kršitev pravic na zasedenem palestinskem ozemlju in obravnave geneze ter korenin sedanjega konflikta," je na omrežju X zapisala predsednica.

Poslanci Levice pozvali vlado, naj se pridruži južnoafriški tožbi

Fajon je znova dejala, da Slovenija ostro obsoja tako nasilje Hamasa v Izraelu kot nasilje Izraela v Gazi. Foto: Reuters
Fajon je znova dejala, da Slovenija ostro obsoja tako nasilje Hamasa v Izraelu kot nasilje Izraela v Gazi. Foto: Reuters

Trije poslanci Levice, med njimi prvopodpisana Nataša Sukić, so predtem na vlado naslovili pisno poslansko pobudo v zvezi s sprejetjem ukrepov za ustavitev genocida v Gazi. Med drugim pozivajo, naj se Slovenija pridruži tožbi Južne Afrike proti Izraelu na Meddržavnem sodišču. Nataša Sukić je ocenila, da je tožba Južne Afrike "zelo na mestu", ker elementi, ki jih opisuje v tožbi, jasno kažejo, da se v Gazi že dogajajo genocidna dejanja, saj da so dejanja Izraela namenjena uničenju znatnega dela etnične skupine v tej enklavi. "Vidimo, kaj se dogaja, da tam ne bo več bivalnih pogojev," je dodala.

Nataša Sukić je skupaj s Tatjano Greif in Matejem Tašnerjem Vatovcem na vlado naslovila poslansko pobudo, v kateri pozivajo, naj, da bi se izognili dvojnim merilom, v polni meri prevzame odgovornost za dogajanje v Gazi in na zasedenih palestinskih ozemljih odločno ukrepa, kot je ukrepala v primeru napada Rusije na Ukrajino, naj deluje skladno z ženevsko konvencijo in konvencijo o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida in naj se pridruži južnoafriški tožbi proti Izraelu.

Shod pred ameriškim veleposlaništvom

Shod pred ameriškim veleposlaništvom. Foto: Gibanje za pravice Palestincev
Shod pred ameriškim veleposlaništvom. Foto: Gibanje za pravice Palestincev

Člani Gibanja za pravice Palestincev so se zjutraj zbrali pred veleposlaništvom ZDA v Ljubljani, kjer so opozorili na soodgovornost ZDA pri izvajanju genocida v Gazi in zahtevali, da se tudi ZDA zavzamejo za takojšnjo ustavitev izraelskih napadov. Veleposlanico Jamie Lee Harpootlian so ob tem opozorili, da ZDA izraelski genocidni politiki dajejo neomajno politično in vojaško podporo: "Ko Izrael bombardira bolnišnice, ZDA trdijo, da je to samoobramba. Ko Izrael bombardira šole, ZDA trdijo, da je to samoobramba. Ko Izrael pobije več kot 10.000 otrok, ZDA trdijo, da je samoobramba," so zapisali v sporočilu za javnost.

Fajon: Slovenija se tožbi za zdaj ne more pridružiti