Notranji minister Boštjan Poklukar je med srečanjem z avstrijskih kolegom Wolfgangom Peschornom še napovedal, da bo Slovenija na Dunaj kmalu napotila policijskega atašeja. Foto: Ministrstvo za notranje zadeve

Boštjan Poklukar je avstrijskemu kolegu ob tem znova povedal, da avstrijski nadzor meje s Slovenijo negativno vpliva na prebivalce obeh držav, povzroča gospodarsko škodo in večkilometrske zastoje na meji med državama. Prav zaradi tega je avstrijskemu kolegu predlagal ukinitev nadzora in vzpostavitev skupne mešane patrulje na skupni meji.

Avstrijski notranji minister Wolfgang Peschorn, ki je na obisku v Ljubljani, pa je dejal, da je treba predlog oceniti kot celoto danih okoliščin. Sprašuje se predvsem, ali je zadosten, da lahko dokončno zajezi pritisk migracijskega vala.

Po napovedih Peschorna bo avstrijska vlada o nadzoru svojih meja znova odločala predvidoma do sredine oktobra. Avstrija je nadzor na meji s Slovenijo, ki je notranja meja EU-ja, uvedla na vrhuncu begunske krize leta 2015 in ga od takrat večkrat podaljšala.

Kot sta po pogovorih še poudarila ministra, oba podpirata učinkovitejši nadzor zunanjih meja EU-ja in celovito rešitev migracijskega vprašanja na ravni EU-ja, ki ga bodo spoštovale vse države članice. Temu naj bi bilo namenjeno tudi novembrsko srečanje salzburškega foruma na Dunaju, kjer naj bi podali pobude za učinkovitejšo azilno in migracijsko politiko.

Treba je poslati sporočilo, da se nezakonite migracije in tihotapljenje ljudi ne obrestujejo, je danes v Ljubljani večkrat ponovil avstrijski minister Peschorn. Ob robu srečanja je tudi podelil medalji slovenskima policistoma za njun izjemen prispevek pri sodelovanju pri upravljanju meja.

Avstrijski notranji minister pri Poklukarju