Premier Miro Cerar je na delovnem obisku v ZDA. Foto: BoBo
Premier Miro Cerar je na delovnem obisku v ZDA. Foto: BoBo
false
Slovenija želi ustvariti platformo z eminentnimi ameriškimi informacijskimi velikani. Foto: BoBo
false
Privabiti želijo tuje neposredne investicije. Foto: Reuters

Vladna delegacija premierja Mira Cerarja, v kateri je tudi minister za javno upravo Boris Koprivnikar, se je v Bostonu sestala z vodilnimi predstavniki varnostnega oddelka korporacije EMC. Med drugim s predsednikom Amitom Yoranom, višjim podpredsednikom Davidom Castignolo in višjim direktorjem za spletno varnost Petrom Minhom Tranom.

V sklopu projekta državni računalniški oblak (DRO) želi slovenska vlada zgraditi računalniški oblak z uvedbo najboljših praks in najboljših rešitev svetovnih proizvajalcev na področju informacijskih tehnologij. V EMC-ju so izrazili interes za sodelovanje in namero za delovanje v srednji Evropi in širše ter ponuja ekspertno sodelovanje in podporo projektom, utemeljenih na veliki količini podatkov.

Ameriška korporacija EMC je lani ustvarila 24,4 milijarde dolarjev prihodkov in velja za globalnega voditelja na področju računalništva v oblaku. Oktobra je računalniško podjetje Dell sporočilo, da namerava prevzeti EMC za 67 milijard dolarjev.

Slovenija želi privabiti investicije
Želijo si v Slovenijo privabiti čim več tujih neposrednih investicij, je dejal premier Cerar in dodal, da je obisk ZDA namenjen predvsem ustvarjanju platforme z eminentnimi ameriškimi podjetji na področju informacijske tehnologije. Takšna platforma bo v pomoč pri nastajanju pogojev za uspešnejše privabljanje naložb, med drugim je treba odstraniti administrativne ovire ter ustvariti prijaznejše poslovno okolje.

Delovni obisk ZDA je Cerar začel v torek v New Yorku, kjer je obiskal sedež podjetja IBM Watson, kjer je bil podpisan memorandum o soglasju. Udeležil se je tudi investicijske konference v Athletic Clubu. Obisk bo nadaljeval v Kaliforniji oziroma Redwood Cityju pri San Franciscu na sedežu podjetja Oracle. Obiskati namerava tudi podjetja Cisco v San Joseju in Microsoft pri Seattlu v državi Washington.

Namen obiska je predstaviti Slovenijo kot eno perspektivnejših razvojnih priložnosti za združevanje inovativne uporabe digitalnih tehnologij ter storitev na vseh ravneh delovanja, in sicer od državljanov do države in družbe. Premierja na obisku spremlja gospodarskorazvojna delegacija v organizaciji Ameriške gospodarske zbornice v Sloveniji in javne agencije Spirit.