Da bi se ljudje več odločali za uporabo javnega prevoza, je ključnega pomena zagotoviti predvsem ustrezno ureditev in infrastrukturo. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Da bi se ljudje več odločali za uporabo javnega prevoza, je ključnega pomena zagotoviti predvsem ustrezno ureditev in infrastrukturo. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Letošnji teden mobilnosti, osrednja kampanja Evropske komisije za spodbujanje čistega in trajnostnega prevoza, v ospredje postavlja temo varčne poti in odločitev za racionalnejše načine potovanj. Teden mobilnosti tako spodbuja k razmisleku o tem, kakšna bi bila naša družba, če bi večino poti opravili z javnim prevozom ali se če odločili za eno od oblik aktivne mobilnosti.

V Sloveniji sicer gospodinjstva za stroške prevoza porabijo vse več denarja, ceste pa so vse bolj obremenjene. "V Sloveniji so podatki Sursa res slabi, to je treba poudariti – 85 odstotkov vseh poti še vedno prevozimo z avtomobilom in le 5 odstotkov z javnim prevozom," je za Radio Slovenija opozorila nacionalna koordinatorka Evropskega tedna mobilnosti Polona Demšar Mitrovič.

Slovenija se s tem po uporabi javnega prevoza uvršča na rep članic EU-ja. Število potnikov v javnem potniškem prometu je ob tem v Sloveniji v primerjavi z letom 2013 celo upadlo.

Ob tem Demšar Mitrovič poudarja, da mobilnostne akcije brez zagotovitve ustrezne infrastrukture ne morejo imeti dolgoročnih učinkov. "Ključno je, da se uredi varna infrastruktura za pešce, kolesarje, uporabnike javnega prevoza. Lahko je celo kontraproduktivno pozivati ljudi, naj hodijo v šolo ali vrtec, če za to nimajo varne infrastrukture. Tega ne želimo," je dejala.

Številni dogodki v skoraj 100 slovenskih občinah

Letos pri Evropskem tednu mobilnosti, ki se mu je sicer pridružilo okoli 50 držav, sodeluje tudi 97 slovenskih občin, v katerih se bodo zvrstili številni programi in dejavnosti za izbiro čistih in pametnih prometnih rešitev, ki zmanjšujejo porabo energije in emisije, prihranijo denar in spodbujajo zdrav način življenja. Teden mobilnosti se bo zadnji dan, 22. septembra, tradicionalno končal z dnevom brez avtomobila. Na ta dan bodo občine za promet zaprle del središča, v Ljubljani in v nekaterih drugih krajih pa bo javni mestni potniški promet brezplačen.

Slovenci kar 85 odstotkov vseh poti opravimo z avtomobilom. Foto: BoBo
Slovenci kar 85 odstotkov vseh poti opravimo z avtomobilom. Foto: BoBo

V Ljubljani bo sicer v tem tednu potekalo več kot 80 dogodkov, predvidenih je tudi deset trajnih ukrepov. 22. septembra bo ob brezplačni uporabi avtobusov Ljubljanskega potniškega prometa (LPP), brezplačno tudi parkiranje na parkiriščih P+R.

V Mariboru bodo med drugim pri Osnovni šoli Toneta Čufarja za nekaj časa zaprli cesto in na njej izvedli medgeneracijske dogodke s poudarkom na spodbujanju zdravih in do okolja prijaznih načinov prevoza.

Nekaj več kot 30 prireditev bodo v Evropskem tednu mobilnosti pripravili tudi v Krškem, s pestrim program za vse generacije pa bodo o pomembnosti sprememb mobilnostnih navad med drugim ozaveščali tudi v Kranju, Celju, Novem mestu, Medvodah, Kočevju, Ilirski Bistrici, Velenju in Kopru, kjer bo mestni in primestni avtobusni prevoz cel teden brezplačen.

Začetek tedna mobilnosti

Poostren policijski nadzor ob dnevu brez smrtnih žrtev

Posebnost letošnje izvedbe tedna mobilnosti so dejavnosti za izboljšanje možnosti za hojo in kolesarjenje po državi. Pod motom Pospravimo ulice bodo občine prebivalce ozaveščale, da lahko kljub primerni infrastrukturi obstajajo slabe prakse, ki onemogočajo ali otežujejo hojo in kolesarjenje. Med ovire med drugim spadajo napačno parkirani avtomobili, neprimerno postavljeni smetnjaki in nevzdrževane zelene površine.

Sočasno bodo potekali tudi Dnevi prometne varnosti pod okriljem Evropske mreže prometnih policij (ROADPOL). Tako bo 20. septembra na dan brez smrtnih žrtev na celotnem slovenskem avtocestnem omrežju potekal poostren policijski nadzor. Letos bodo javnost pozivali, naj se aktivno vključi v izobraževalne in preventivne dejavnosti, saj lahko že z majhnimi spremembami in dobrim zgledom prispevamo k izboljšanju varnosti cestnega prometa, so sporočili z agencije za varnost prometa. Ta bo skupaj s Pošto Slovenije izdala tudi drugo v seriji znamk Varnost v prometu.