Helikopter AW139 je uporaben tudi za gašenje iz zraka, naenkrat lahko odvrže približno 2000 litrov vode. Foto: BoBo/Borut Živulović
Helikopter AW139 je uporaben tudi za gašenje iz zraka, naenkrat lahko odvrže približno 2000 litrov vode. Foto: BoBo/Borut Živulović

Helikopterji AW139M so srednje veliki helikopterji italijanske znamke Leonardo, torej iste znamke, kot sta transportni letali Spartan, ki ju Slovenska vojska pričakuje v kratkem. Helikopterji so dvomotorni, v dolžino merijo približno 17 metrov, so hitri in zmogljivi ter močnejši od na primer helikopterjev Slovenske vojske Bell 412. V njih je prostora za 15 ljudi.

Po informacijah Televizije Slovenija bodo helikopterji večnamenski, kar pomeni, da bo ministrstvo za obrambo kupilo tudi tako imenovan modul MEDEVAC (HNMP), torej reševalni modul, ki bo primeren za delovanje zdravstvenih ekip. Uporabni bodo tudi za gašenje iz zraka, naenkrat lahko tak helikopter odvrže približno 2000 litrov vode.

Skupna vrednost posla naj bi znašala okoli 188 milijonov evrov

Po neuradnih informacijah gre znova za posel vlada-vladi, torej posel med slovensko in italijansko vlado, brez posrednikov. Cena za šest helikopterjev in vse potrebne certifikacije naj bi znašala približno 188 milijonov evrov, natančni datumi dostave helikopterjev bodo znani v prihodnjem letu.

Glede na Resolucijo o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske do leta 2040 pa je pričakovati, da bo nakupu teh šestih helikopterjev sledil še en tovrsten nakup, skupno torej 12 novih večnamenskih helikopterjev za Slovensko vojsko.

Nadgradnja helikopterjev Bell 412

Ministrstvo za obrambo se je po informacijah Televizije Slovenija odločilo tudi za nadgradnjo obstoječih helikopterjev Bell 412. Z dokupljenimi štirimi moduli MEDEVAC (HNMP) in opravljenimi certifikati bo v prihodnje namreč več teh plovil primernih za izvajanje helikopterske nujne medicinske pomoči. Ob prihodu novih helikopterjev Leonardo AW139M bo ministrstvo za obrambo nadgrajene Bell 412 namenjalo predvsem za nujno medicinsko pomoč.

Slovenska vojska je kupila šest novih helikopterjev
Šest novih helikopterjev za Slovensko vojsko