Mešane patrulje bi po besedah Poklukarja lahko varovale predvsem mejo med Hrvaško ter Bosno in Hercegovino. Foto: BoBo
Mešane patrulje bi po besedah Poklukarja lahko varovale predvsem mejo med Hrvaško ter Bosno in Hercegovino. Foto: BoBo

Notranji minister Boštjan Poklukar se bo v torek s kolegoma, hrvaškim notranjim ministrom Davorjem Božinovićem in notranjim ministrom Italije Matteom Piantedosijem, srečal v italijanski Gorici, kjer bodo znova razpravljali o dogajanju na zahodnobalkanski migracijski poti, nadzoru na notranjih mejah in sodelovanju pri preprečevanju neregularnih migracij.

Kot je pojasnil minister Poklukar, bodo na srečanju govorili tudi o trilateralnih policijskih patruljah, ki bi pomagale pri nadzoru zunanje schengenske meje na Hrvaškem, pri čemer pričakuje dodatna pojasnila Božinovića glede pripravljenosti Hrvaške.

Ob tem je znova izrazil željo, da bi države v formatu trilateralnih patrulj varovale zunanjo schengensko mejo, predvsem mejo med Hrvaško ter Bosno in Hercegovino. Ta je po njegovem mnenju najbolj prehodna.

O tem so ministri razpravljali že na prejšnjem srečanju na Brdu pri Kranju konec marca, kjer so se zavzeli za čimprejšnjo vzpostavitev patrulj in napovedali, da bodo način takšnega patruljiranja na operativni ravni še določili. Poklukar je takrat tudi ocenil, da bi bile patrulje lahko alternativa nadzoru na notranjih mejah, ki ga izvajata Italija in Slovenija.