Pregled dokumentov na meji. Foto: BoBo
Pregled dokumentov na meji. Foto: BoBo

Italija je začasni nadzor na meji s Slovenijo uvedla 21. oktobra lani. Italijanski notranji minister Matteo Piantedosi je takrat dejal, da je italijanska vzhodna meja točka prihoda nezakonitih prebežnikov s t. i. balkanske poti. Poudaril je, da so med njimi lahko tudi teroristi, povezani z džihadom in Islamsko državo, tega pa italijanske oblasti ne nameravajo podcenjevati. Nadzor na meji pa naj bi bil odvračilni dejavnik za nezakonite prehode meje.

Da bo nadzor na meji najverjetneje podaljšan, je Italija sporočila že na začetku meseca. Italijanski zunanji minister Antonio Tajani je takrat dejal: "Razmišljamo, da bi zaprosili za podaljšanje nadzora na meji zaradi napetega vzdušja, ki vlada na Bližnjem vzhodu, seveda ne zaradi odnosov s Slovenijo in Hrvaško, ki so odlični."

Notranji minister Boštjan Poklukar je na novinarski konferenci povedal, da mu je italijanski minister zagotovil, da bo režim mejnega nadzora z njihove strani ostal enak kot do zdaj. "To pomeni, da bo začasni nadzor še naprej potekal ciljno usmerjeno, predvsem pa z namenom, da bo imel čim manjši negativni vpliv na življenje tamkajšnjega obmejnega prebivalstva in gospodarstva." Poudaril je, da gre zgolj za italijansko podaljšanje začasnega nadzora na meji. "Kar omogoča seveda schengenski zakonik."

Sorodna novica Italija želi začasno prekinitev schengenskega sporazuma s Slovenijo, ministrstvo o tem ni obveščeno

Slovenija bo nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko podaljšala za šest mesecev

Po Poklukarjevih besedah je Slovenija uvedla povečan nadzor na mejah s Hrvaško in Madžarsko zaradi povečane stopnje ogroženosti zaradi terorizma. "Ker pa se seveda stanje ni izboljšalo oziroma se varnostne razmere na Bližnjem vzhodu samo še zaostrujejo, bo tudi Slovenija nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko podaljšala za obdobje naslednjih šestih mesecev, torej do enaindvajsetega decembra."

Kot je dodal, je v telefonskem pogovoru seznanil z ukrepom Slovenije svoje kolege, ministra za notranje zadeve Hrvaške in Madžarske, obvestili pa so tudi Evropsko komisijo z notifikacijo in evropske institucije.

"Sem pa obema ministroma zagotovil, da bo slovenska policija izvajala nadzor enako kot do zdaj, s ciljno usmerjeno mejno kontrolo, osredotočeno predvsem na preprečevanje terorizma, ekstremizma in čezmejne kriminalitete. Cilj je, da ima nadzor čim manjši negativni učinek za potnike, gospodarstvo in pa seveda okolje. To smo dokazali zdaj v vsem tem času. Praktično ni bil problematičen tako za obmejno prebivalstvo kot za same potnike, se pa seveda kontrolira tako promet kot tudi tovorni promet."

Podaljševanje nadzora na meji

Božinović: Iščemo alternativne modele

Davor Božinović. Foto: EPA
Davor Božinović. Foto: EPA

Hrvaški notranji minister Davor Božinović ne pričakuje zaostrovanja na meji. Hrvaška si po njegovih besedah prizadeva za to, da najdejo alternativne modele, ki jih je treba iskati v okrepljenem policijskem sodelovanju. Prepričani so namreč, da je to najboljši način "za odpravo bolj ali manj upravičenih sumov in skrbi, da bi bila Evropa odprtih meja lahko razlog, zaradi katerega bi na ozemlje držav članic prišli ljudje z nečastnimi ali nevarnimi namerami", so sporočili s hrvaškega notranjega ministrstva.

Božinović je še sporočil, da je s kolegoma iz Slovenije in Italije o tem imel že nekaj sestankov, ter dodal, da bo njihovo naslednje srečanje predvidoma sredi junija v Italiji.

Izpostavil je tudi, da je Hrvaška letos dosegla pomembne rezultate v boju proti nezakonitim migracijam. "Kljub velikemu povečanju vstopov nezakonitih migrantov na območje Evrope iz vzhodno-sredozemske smeri za 108 odstotkov in kljub občutnemu, več kot 30-odstotnemu povečanju števila nezakonitih migrantov v Bosni in Hercegovini, je Hrvaški uspelo znižati število vstopov za 38 odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem lani," je pojasnil.