Kot jajce velika toča je klestila v Trbovljah. Foto: Neurje.si/Patricija Tekavc
Kot jajce velika toča je klestila v Trbovljah. Foto: Neurje.si/Patricija Tekavc

"Ponekod po državi se že pojavljajo močnejše nevihte s točo. Vozite previdno s primerno varnostno razdaljo. Če ne gre drugače, ročno prižgite luči, da boste vidni. Nikoli vozil ne ustavljajte pod nadvozi ali v predorih," so v svarilo zapisali na Prometnoinformacijskem centru.

Nevihte so zajele okolico Ljubljane, Gorenjsko in SV države. Foto: Zajem zaslona
Nevihte so zajele okolico Ljubljane, Gorenjsko in SV države. Foto: Zajem zaslona

Najprej se je nad ljubljanskim Rudnikom, Grosupljem in Škofljico razvila močna nevihta z debelejšo točo. "Zdaj se situacija seli na severni in severovzhodni del države, istočasno se bo tudi v osrednjem delu nevihta še kar naprej krepila, vse dokler je ne ujame linija s severa. Nato se bo proženje nadaljevalo tudi proti vzhodu na hrvaško stran. Bodite izjemno previdni, saj lahko marsikje poleg silovitega vetra pada tudi večja toča," so zapisali na Neurje.si.

Napoved se je uresničila, saj je tudi SV Slovenijo kmalu za tem zajel val neviht. Tudi v okolici Maribora je nato klestila debela toča, o kot jajce veliki toči pa so med drugim poročali tudi iz Trbovelj.

Sorodna novica Vrednost ozona presežena v Kopru, Novi Gorici in na Otlici

Poplavljene kleti

Ob močni nevihti je ob 19. uri v pol ure na Planini v Podbočju padlo 53,74 milimetra padavin, v Cerkljah ob Krki 34,60 milimetra, na Letališču Cerklje ob Krki pa 24,20 milimetra padavin. Mogoči so porasti hudournikov in meteorne vode.

Nevihtni sistem se počasi umika proti Hrvaški, ozračje nad Slovenijo se umirja, zvečer in ponoči pa je predvsem v zahodni Sloveniji mogoč nastanek novih neviht, ki pa predvidoma ne bodo močnejše, so sporočili z uprave za zaščito in reševanje.

Uprava je do 18. ure zaznala 112 dogodkov, od tega na območjih regijskih centrov za obveščanje Maribor 51, Murska Sobota 14, Ptuj in Ljubljana po 12, Celje 11, Slovenj Gradec sedem, Trbovlje štiri in Kranj en dogodek. Na terenu je aktivnih 72 gasilskih enot, od tega tri poklicne.

Močan veter je večinoma čez cestišča podrl večje število dreves, eno od teh je poškodovalo dve osebni vozili, nekatera so ogrožala objekte. Zaradi podrtega drevesa prek vodnikov elektrodistribucije je v enem primeru zagorelo v naravi. Sunki vetra so odkrili nekaj ostrešij in poškodovali drugo infrastrukturo. Zaradi obilnega deževja je meteorna voda poplavila kleti več objektov, ponekod poplavila cestišča, povišani vodotoki potokov pa so ogrožali objekte.

Škofljica pri Ljubljani. Foto: Neurje.si/Barbara Neuberova
Škofljica pri Ljubljani. Foto: Neurje.si/Barbara Neuberova

Poškodovana ostrešja

Ponekod je toča poškodovala ostrešja objektov. Enote gasilcev črpajo vodo iz poplavljenih objektov, zasilno prekrivajo poškodovana ostrešja in odstranjujejo podrto drevje. Prav tako pri odstranjevanju posledic na terenu sodelujejo komunalna in cestna podjetja ter druge službe.
Po poročanju centra za obveščanje so gasilci med drugim posredovali v Otiškem Vrhu v občini Dravograd in na Prevaljah, kjer je poplavljalo kleti. Ravenski poklicni gasilci so izčrpali vodo iz jaška industrijskega objekta, narasli potok pa ogroža stanovanjsko hišo v Tolstem Vrhu. Na območju od Tolstega Vrha proti Zelenbregu so poleg gasilcev na terenu tudi delavci ravenskega komunalnega podjetja.

Trboveljski gasilci so posredovali v Gabrskem, kjer je toča poškodovala streho stanovanjske hiše. Toča, tudi debelejša, je padala še na več drugih območjih po državi, med drugim v okolici Ljubljane in Maribora.

Med nevihto počakajte na varnem mestu

Prebivalce so na Arsu pozvali, naj bodo pozorni na bližajoče se nevihtne oblake in naj se med nevihto nikar ne zadržujejo na izpostavljenih mestih. "Počakajte na varnem mestu, nevihta običajno ne traja dolgo," so opozorili.

Plohe in nevihte se bodo postopno širile proti jugovzhodu in do jutra povsod ponehale. V soboto bo ob severnem Jadranu precej jasno z burjo, drugje bo zmerno oblačno. Osvežilo se bo, temperature bodo do 27 stopinj Celzija.

Začele so se poletne počitnice. Foto: BoBo
Začele so se poletne počitnice. Foto: BoBo

Počitnice prinašajo gnečo na cestah, zato velja previdnost in upoštevanje pravil

Ob zadnjem šolskem dnevu in začetku poletnih počitnic Agencija za varnost prometa opozarja na povečan promet in poziva k doslednemu upoštevanju prometnih pravil. Ker se obeta vroč praznični konec tedna, tudi s plohami in nevihtami, poziva k previdnosti in defenzivni vožnji. Ljudem tudi priporoča, da pred odhodom od doma pot dobro načrtujejo.

Foto: BoBo/Igor Kupljenik
Foto: BoBo/Igor Kupljenik

Vozite defenzivno, nevarnost naleta je velika

Policisti opozarjajo, da je pomembno, da vozniki vozil zagotavljajo primerno varnostno razdaljo med vozili, da vozijo strpno in previdno, še posebej na odsekih, kjer se izvajajo gradbena dela. Prav tako naj hitrost vožnje prilagodijo trenutnemu stanju prometa in upoštevajo, da zaradi možnih zastojev ali stoječe kolone obstaja nevarnost naleta.

S seboj na pot naj udeleženci prometa vedno vzamejo zadostno količino tekočine, mobilni telefon naj ostane v mirovanju, vozniki naj vozijo trezni. Prav tako na PU-ju Kranj znova opozarjajo, da naj potniki v vozilu v stoječi koloni ne zapuščajo vozil in naj ne hodijo po avtocesti, poudarjajo, da je obračanje vozil in vožnja v obratni smeri prepovedana.

Za vse udeležence v prometu je pomembno, da upoštevajo navodila in obvestila policistov, redarjev, cestninskih nadzornikov, ažurne informacije o stanju v prometu pa lahko spremljajo na spletnem naslovu prometno-informacijskega centra za državne ceste, so še spomnili pri PU-ju Kranj.

Ustvarite reševalni pas!

Voznike tako policija kot Agencija za varnost prometa opozarjata, da v primeru zastojev vselej ustvarijo reševalni pas. Obenem poudarjajo, da visoke temperature, zastoji in spremembe voznih razmer zaradi neviht ali toče vplivajo na vozne sposobnosti, vse to pa od udeležencev v prometu zahteva večjo previdnost.

Treba je poskrbeti tudi na najmlajše, da bodo v prometu varni. Slednje je treba vedno pravilno namestiti v otroške zadrževalne sisteme, hkrati pa poskrbeti za dosledno pripenjanje.

V Ljubljani je padala toča. Foto: BoBo/Borut Živulović
V Ljubljani je padala toča. Foto: BoBo/Borut Živulović

V parkiranem in zaprtem vozilu ne puščamo nikogar!

Še posebej poudarjajo, da v parkiranem in zaprtem vozilu nikdar ne puščamo nikogar, saj lahko hitro pride do toplotnega udara, za kar so še bolj dovzetni otroci, starejši in kronični bolniki. Pri zunanji temperaturi 32 stopinj Celzija je v vozilu po 20 minutah že 49 stopinj Celzija, opozarjajo. Ob tem tudi priporočajo, da se pred odhodom na pot vozilo dobro prezrači in ohladi.

V vozilu morajo biti ustrezno pospravljeni tudi predmeti. Prtljaga mora biti v vozilu pravilno zložena in varno pritrjena, da ob morebitnem trku ne poleti z mesta. Zagotoviti je treba tudi dobro preglednost skozi vsa okna in ogledala. Posameznik pa mora poskrbeti tudi za zadostno količino vode za vse potnike v vozilu.

Med daljšo vožnjo naj vozniki poskrbijo tudi za redne postanke, približno na vsaki dve uri. Če je na potovanju več ljudi z veljavnim vozniškim dovoljenjem, naj si ti vožnjo razdelijo, priporočajo.

Če se med vožnjo pojavijo znaki utrujenosti in zaspanosti, kot so zehanje, pogosto mežikanje, občutek potrebe počitka ali izgube pozornosti, se je treba v najkrajšem možnem času na varnem mestu ustaviti in poskrbeti za ustrezno psihofizično stanje.

Po popoldanskih in večernih nevihtah se bo ohladilo