"Slovensko vojaško letalstvo je nepogrešljiv partner pri reševanju človeških življenj, kar dokazujemo že več kot 30 let," je poudaril poveljnik 15. polka Janez Gaube.

Vojaškim letalcem je čestital ob prazniku in spomnil, da je bilo 28. decembra 1993 na območju Karavank izvedeno prvo reševanje z vojaškim helikopterjem, so ga navedli v Slovenski vojski (SV).

Po Gaubetovih besedah vojaški helikopterji z vsemi razpoložljivimi zmogljivostmi delujejo v sistemu zaščite, reševanja in pomoči, v zadnjih dveh letih pa so vse sile usmerili v pomoč pri obsežnih požarih in poplavah. V letu 2023 so tako za potrebe reševanj, nujnih medicinskih prevozov in poplav prepeljali rekordno število 1212 oseb in pri tem naleteli 1018 ur.

Tudi v tem letu so pred zračnimi silami zahtevne naloge, saj so na vojaškem letališču Cerklje ob Krki začeli rekonstrukcijo glavne vzletno-pristajalne steze in več letaliških ploščadi, je dodal. Ob tem pa posodabljajo tudi letala in helikopterje ter floto in tako zagotavljajo ustrezne pogoje za kakovostno delo in vrhunsko usposobljen kader. Poveljnik 15. polka vojaškega letalstva polkovnik Janez Gaube je prepričan, da bodo s tem vzbudili interes mladih za vstop v vojaške vrste.

SV je ob prazniku vojaških letalcev v svoje vrste pritegnil tri operativne pilote in letalskega tehnika, ki so uspešno končali usposabljanje v Letalski šoli SV. Gaube jim je ob priložnosti v spremstvu namestnika načelnika Generalštaba SV Franca Koračina izročil krilca, posebna letalska znaka.

Ljubljanska letalska stotnija je svoj prvi bojni polet s tremi dvosedežnimi letali opravila 12. januarja 1919, pilota Vilko Peternelj in Franc Zupančič, ki sta poletela na izvidniški polet na Koroško, pa sta takrat obstreljevala avstrijske enote.

Začetki slovenskega vojaškega letalstva sicer segajo v leto 1918, ko sta bili 14. in 15. decembra ustanovljeni ljubljanska in mariborska letalska stotnija.

Danes je vojaško letalstvo sestavni del 15. polka vojaškega letalstva. Polk sestavlja šest enot, in sicer 151. helikopterska eskadrilja, 152. letalska eskadrilja, 153. letalskotehnična eskadrilja, Letalska šola, 107. letalska baza ter 16. center za nadzor in kontrolo zračnega prostora. Enote polka imajo bazo na letališču Cerklje ob Krki in vojaškem delu Letališča Jožeta Pučnika na Brniku, so še spomnili v vojski.