Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Prvi primer na visokem hrvaškem sodišču za prekrške je dobljen. Ribič Silvano Radin jo je komentiral z besedami: "Malo je v družini razrahljala napetosti, drugače pa ne vidim še konca."

"Dokazovali smo, da ne gre za prekršek, ki ga stori pravna oseba. Za osebo na terenu so predpisi drugačni, torej gre za napačno definicijo prekrška," je iz Pulja pojasnil odvetnik slovenskih ribičev Ivica Senjak.

Hrvaški ribiški inšpektorji niso na terenu preverili, kdo je bil v obravnavanem primeru na barki, ali Silvano Radin ali njegova žena, ki zastopa družinsko podjetje. Na prijavo policije o nezakonitem prehodu meje so dodali še prijavo o nezakonitem ribolovu. Lahko ta razsodba služi kot primer tudi za druge?

"Mislim, da bi morali v tej smeri na drugi stopnji biti vsi tako rešeni, ker je do vseh ribičev hrvaška ribiška inšpekcija enako postopala. S tem da slovenski ribiči nismo ribiške inšpekcije nikoli videli v živo," je povedal Radin.

"Glede na to, da imamo na Hrvaškem nenavadno sodno prakso, ni nemogoče, da celo na našem visokem sodišču za prekrške različni sodni sveti razsodijo različno. A ne morem še nič reči," pa je k temu dodal Senjak.

Sicer pa v Piranskem zalivu sprememb ni. Slovenski ribiči lovijo, hrvaška policija nadzira mejo, kazni prihajajo, na odvetniški mizi v Pulju prijav ne štejejo več. Ribiči pa pričakujejo le eno: da se slovenska in hrvaška vlada končno že dogovorita.

Hrvaško sodišče o slovenskih ribičih