Predlaganim zakonom, o katerih bodo volivci odločali v nedeljo, ne kaže dobro. Foto: FUDŠ
Predlaganim zakonom, o katerih bodo volivci odločali v nedeljo, ne kaže dobro. Foto: FUDŠ
Vprašani v večini menijo, naj vlada po (morebitnem) padcu pokojninske reforme odstopi. Foto: FUDŠ

Proti pokojninski reformi bi po izsledkih raziskave Slovenski utrip, ki je bila opravljena v zadnjih majskih dneh, glasovalo 66 odstotkov vprašanih (maja 49,8 %), zakonu o preprečevanju dela na črno 75 odstotkov (maja 53,7 %) in zakonu o omejevanju dostopa do arhivov 66 odstotkov (maja 34 %).

Udeležbo na referendumu sicer napoveduje kar 63,39 odstotka vprašanih, predvsem prebivalci podeželskih območij in manjših vasi, predvsem gre za tiste, ki sedanjo vlado podpirajo.

Če bo pokojninska reforma v nedeljo zavrnjena, 63 odstotkov vprašanih meni, da naj vlada odstopi (27 % je za razpis volitev).

Podpora SDS-u raste, trenutni vladi večinska nenaklonjenost
Sedanji vladi nasprotuje kar 74 odstotkov vprašanih, glede na politično pripadnost ji najbolj nasprotujejo podporniki strank SNS in SDS.

Če bi bile v nedeljo volitve, 23 odstotkov vprašanih ne bi volilo nobene stranke, medtem ko med obstoječimi strankami prevladuje SDS, za katero bi volilo 17 odstotkov ljudi (maja 15,9 %), sledi SD z 11 odstotki (maja 8,2), SNS s 6 odstotki, LDS in DeSUS s 5 odstotki, nato pa SLS, NSi in Zares.

Vprašani so odgovorili tudi na vprašanje, ali se opredelujejo na levico ali desnico - 38 odstotkov se jih se ni opredelilo, medtem ko se jih je 18 odstotkov opredelilo na levo sredino, 17 odstotkov na levico, prav tako 17 odstotkov na desno sredino, na desnico pa 11 odstotkov.

Svobodo vprašani ocenjujejo najvišje
Vprašani so se opredelili tudi do nekaterih pojmov. Kot najvišje ocenjujejo svobodo (4,3), nato varnost (4,2), odgovornost (4,1), človekove pravice (3,9), enakost in red (3,8), najnižje pa ocenjujejo tekmovalnost (3,3). Ocenjeni pojmi se sicer bistveno od prejšnjih let ne razlikujejo.

Narod (3,9) vprašani ocenjujejo z najvišjo oceno, sledijo država (3,5), demokracija (3,2), liberalnost (3), socializem (2,9), konservativnost (2,8) in kapitalizem (2,4).

Raziskavo je izvedla Fakulteta za uporabne družbene študije med 27. majem in 1. junijem z uporabo večstopenjskega slučajnega vzorca, 917 anketiranih je vprašanja prejelo po telefonu.