Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Prvi del kontingenta se je zaradi okvare letala C-17 namesto v četrtek s civilnim letalom vrnil to soboto, a zdaj je vojaško transportno letalo zveze Nato že usposobljeno.

V domovini je zdaj vseh 242 pripadnikov Slovenske vojske, ki so po šestih mesecih mirovne operacije v italijanski vojaški bazi v Peći na Kosovu komaj čakali, da se vrnejo k družinam.
V tej generaciji so služili vojaki iz različnih enot Slovenske vojske, jedro sil pa je bila 72. brigada, ki je nastanjena v vojašnici generala Maistra v Mariboru. Prvi del kontingenta se je sicer zaradi okvare vojaškega transportnega letala zveze Nato Sloveniji z njim letno pripada 50 ur letenja vrnil dva dni kasneje.

"V tem primeru smo imeli zakupljeno oziroma rezervirano letalo C-17, ki pa je bilo okvarjeno. To se dogaja, te okvare niso nič posebnega," je dejal Jure Krejač, poveljnik 39. kontingenta SV na misiji Kfor na Kosovu.

Po ustaljeni praksi nato uporabijo lastne zmogljivosti ali civilne ponudnike. Danes zjutraj so z letalom C-17 na Kosovo prepeljali še zadnje pripadnike že 40. slovenskega kontingenta. Tam slovenski vojaki že od leta 2000 podpirajo prizadevanja za trajno vzpostavitev miru.