Eden izmed hrvaških policistov bo prisoten tudi v Kranjski Gori. Foto: BoBo

Hrvaška policista sta v Sloveniji v smučarskih uniformah, nista pa oborožena in ne izvajata nikakršnih policijskih pooblastil. Po besedah Alojza Sladiča z generalne policijske uprave je njuna ključna naloga sodelovanje in pomoč slovenskim policistom pri premagovanju jezikovnih ovir pri stiku s hrvaškimi državljani ter svetovanje svojim sodržavljanom, ki se znajdejo v postopkih pri nas.

Predstavnik celjske policijske uprave Boris Verdnik je povedal, da so lani na njihovem območju obravnavali 31 smučarskih nesreč s hujšimi poškodbami, kar je osem manj kot leto prej. Najhujša se je zgodila, ko je starejši občan padel zunaj urejenega smučišča in si pri tem poškodoval glavo. Foto: BoBo

Slovenska smučišča med Hrvati izredno priljubljena

Sladič je pojasnil, da so se za sodelovanje na območju Policijskih uprav Celje in Kranj odločili, ker je ravno na teh smučiščih v času zimske sezone največ hrvaških turistov.

Njegov hrvaški kolega Ivan Merćep je dodal, da bosta njihova policista predvsem v pomoč hrvaškim gostom na slovenskih smučiščih. Ta so za hrvaške ljubitelje smučanja zelo privlačna, še posebej v času trenutnih zimskih počitnic, ki vsako leto sledijo novoletnim praznikom. V tem času namreč okoli 200.000 Hrvatov odide na smučanje, poleg Slovenije večinoma v Avstrijo in Italijo.

Sodelovanje med hrvaško in slovensko policijo na slovenskih smučiščih je prvič steklo leta 2013, slovenski policisti pa so že nekaj let prej v času poletne sezone začeli odhajati na Hrvaško, predvsem v Pulj, Krk in na Pag.

Slovenske policiste bo v Kranjski Gori, po potrebi pa tudi na Krvavcu in Voglu do 15. januarja spremljal hrvaški kolega Filip Primac, ki je v Slovenijo prišel že drugo leto zapored. "Večjih težav nismo imeli, mogoče kakšna lažja nesreča na smučišču ali v prometu. Večjih nesreč ni bilo," je povedal Primac za Radio Slovenija.

Ne precenjujte svojih sposobnosti

Na smučiščih se sicer policisti najpogosteje srečujejo s smučarskimi nesrečami, pred leti so skupaj na Rogli obravnavali primer pogrešanega hrvaškega otroka, nekaj pa je bilo tudi primerov tatvin smučarske opreme in manjših prometnih nesreč.

Sladič je pojasnil, da se na slovenskih smučiščih letno v povprečju zgodi od okoli 800 do 1.000 nesreč, pri čemer policija obravnava okoli 80 najhujših, statistka pa je odvisna predvsem od količine snega in števila smučarskih dni v sezoni.

Hrvaška policista pomagata na slovenskih smučiščih

Med najpogostejšimi nesrečami so zlomi okončin, nekaj je tudi poškodb glave. Glavni vzrok za nesreče je še vedno slaba pripravljenost smučarjev in precenjevanje sposobnosti. Tudi v tej sezoni so že obravnavali nekaj nesreč s hudimi poškodbami. Po Sladičevih besedah pa se je bistveno zmanjšalo število trkov smučarjev med sabo ali v stoječe objekte.

Policisti se vsako leto na smučiščih srečujejo tudi s tatvinami smučarske opreme, zato Benjamin Kalan s policijske postaje Kranjska Gora smučarje opozarja, da smuči ob odmorih ne puščajo samih in povsem brez nadzora.