Vodja DeSUS-ovih poslancev Franc Jurša. Foto: BoBo
Vodja DeSUS-ovih poslancev Franc Jurša. Foto: BoBo

Vladno koalicijo zaposlujejo notranja trenja, odhodi poslancev in interpelacija gospodarskega ministra. A kljub temu koalicijske stranke ugotavljajo, da je koalicija stabilna in da je glasov dovolj za delo, je poročal Radio Slovenija.

Jurša nima informacij o zamenjavi Gantarja

Poslanska skupina DeSUS-a je opravila sestanek s predsednico stranke in kmetijsko ministrico Aleksandro Pivec ter zdravstvenim ministrom Tomažem Gantarjem. S sestanka poroča Slovenska tiskovna agencija.

Sorodna novica Gantar: DeSUS je stabilen koalicijski partner. Möderndorfer: SMC se je spremenil.

Po sestanku je vodja poslanske skupine Franc Jurša poudaril, da ministra v vsakem primeru podpirajo. Izrazil je dvom o informacijah o domnevni zamenjavi Gantarja: "Če sploh drži, da nekdo, pravzaprav predsednik vlade, misli narediti rekonstrukcijo vlade." Te informacije so prejemali predvsem od medijev, je dodal.

Predsednik vlade Janez Janša je po Jurševih besedah že prejšnji teden napovedal sestanek, ki naj bi bil ta teden in na katerem se bodo pogovarjali o tretjem protikoronskem svežnju ter tudi o nadaljnjem sodelovanju v koaliciji. Takrat se sicer še ni vedelo za dva izstopa iz poslanske skupine SMC-ja. Jani Möderndorfer je namreč prestopil med poslance LMŠ-ja, Gregor Židan pa v poslansko skupino SD-ja.

Vendar to po Jurševem mnenju ne predstavlja težav v smislu, da koalicija ne bi nadaljevala svojega dela. Kot je spomnil, je imela koalicija do zdaj pri sprejemanju odločitev po 50 glasov ali več.

Jurša je ob tem zatrdil, da so v poslanski skupini DeSUS-a enotni v pričakovanjih po uresničitvi sklepov izvršilnega odbora in sveta stranke. "Na neki način utrjujemo položaj poslanske skupine znotraj stranke. Mislim, da pri tem uspevamo," je povedal.

Prav tako so v poslanski skupini in stranki po njegovih besedah trden člen koalicije. "Imamo pa svoj program, ki ga želimo v skladu s koalicijsko pogodbo realizirati," je poudaril. Kot je dejal, bodo čakali, da se določene stvari naredijo, če se ne bi, pa so po njegovih besedah "odprte vse možnosti". Obenem se zavedajo, da bodo zaradi krize morda nekatere stvari težje izvedljive, je dodal po pisanju Slovenske tiskovne agencije.

Video: Gantar v oddaji Politično s Tanjo Gobec

Janja Sluga: Ponudbe presegle meje dobrega okusa

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Dogajanje je v izjavi za javnost komentirala tudi prva poslanka SMC-ja Janja Sluga. Želja opozicije, da bi zrušila to vlado, je evidentna, je dejala.

Ponudbe, ki jih še vedno dobivajo nekateri poslanci SMC-ja, pa so po njenem mnenju "presegle vse meje dobrega okusa". Gregor Židan ob prestopu v SD ni navedel političnih razlogov za to odločitev, pač pa "sanjsko ponudbo, ki je pač ne more zavrniti", je dejala.

Poslanski prestopi po njenih besedah "niso nič novega, ne za slovensko politiko ne za SMC". Prestop Janija Möderndorferja v LMŠ so v poslanski skupini sicer pričakovali, medtem ko jih je Židanov prestop presenetil.

Kljub temu je stranka in poslanska skupina SMC-ja po njenih zagotovili še vedno "zanesljivi del te koalicije, vse dokler se bo ukvarjala z vsebinami, s programskimi izhodišči, tudi stranke SMC". Med temi je poudarila blaginjo ljudi, ohranjanje delovnih mest in odgovoren ter trajnostni razvoj države.

Vodja poslancev SMC-ja je ob tej priložnosti komentirala tudi tvit, s katerim se je predsednik stranke Zdravko Počivalšek v ponedeljek odzval na Židanov prestop. Prvak SMC-ja je namreč navedel, da se "židan dan za sponzorje poslanskih prestopov utegne kmalu končati".

Počivalšek ni podrobneje pojasnjeval tega zapisa, Sluga pa je danes dejala, da se ji je zdel posrečen. "Odprl je točno tisto, kar je imel namen odpreti – da se vsi sprašujemo," je povedala.
Židan je sicer v poslanske klopi sedel kot nadomestni poslanec, potem ko je Počivalšek prevzel ministrski položaj. Zato se je med interpretacijami zapisa omenjala tudi možnost, da bi se utegnil vrniti med poslance in tako poslanski skupini vrniti deveti poslanski mandat.

Sluga te možnosti danes ni posebej komentirala. Spomnila pa je, da je Počivalšek v tem trenutku v pripravah na interpelacijo, ki jo tudi sam želi izkoristiti za argumentirane odgovore na vse očitke. Na vprašanje o morebitni rekonstrukciji vlade, ki bi bila lahko posledica dveh izstopov iz SMC-ja, pa je Sluga odgovorila, da o tem še niso razpravljali. Spomnila je, da jih je še vedno osem in da so druga največja koalicijska poslanska skupina.

Stranka SMC je v koalicijo šla z zelo jasnimi programskimi in vsebinskimi zahtevami in tudi s pogojem, da se bodo ukvarjali s temi vsebinami in prihodnostjo. "To v SMC-ju tudi počnemo," je zatrdila.

Opomnila je, da se bodo po zdravstveni krizi spoprijemali še s krizami drugih vrst. "Zato je še toliko pomembneje, da ostanemo prisebni," je dejala in pripomnila, da bo v prihodnjih mesecih marsikomu lažje v opoziciji.

Horvat: Dobro delo želimo nadaljevati

Prvi poslanec NSi-ja Jožef Horvat. Foto: BoBo
Prvi poslanec NSi-ja Jožef Horvat. Foto: BoBo

Sešla se je tudi poslanska skupina NSi-ja. Po sestanku je njen vodja Jožef Horvat dejal, da želijo dobro delo nadaljevati. To sicer ne bo enostavno, bi bilo pa za državljane in državljanke po njegovih besedah slabo, če bi se zbali pomembnih izzivov, ki so pred njimi.

Dogajanja v SMC-ju, iz katerega sta v preteklih dneh izstopila dva poslanca, Horvat ni želel posebej komentirati. Dejal je le, da so prestopi svoboda posameznika, obenem pa je opomnil, da so kandidati pred volitvami nagovarjali volivce, naj obkrožijo določeno stranko. Stvar posameznika je, če "dvakrat, trikrat, štirikrat ali petkrat zataji svoje volivce", je pripomnil.

Kot je dejal, je to vprašanje sicer pomembno za obstoj koalicije, vendarle pa se v NSi-ju po njegovih besedah načeloma ne vtikajo v delovanje drugih strank, tudi če so koalicijske partnerice. "Drugače pa računamo na zdravo pamet v DZ-ju," je povedal.

Na vprašanje, ali so se zaradi 46 glasov že pogovarjali o rekonstrukciji vlade, je Horvat odvrnil, da poglobljene razprave o tem niso imeli. "Ta trenutek je teh 46 glasov večina," je povedal. Če manjšinska in tudi drugi poslanci ocenjujejo, da so rešitve dobre, pa Horvat pričakuje, da jih bodo tudi podprli.

Povedal je še, da njihovih poslancev ni nihče vabil v opozicijske vrste, vsaj on s tem ni seznanjen. "Lahko pa zagotovim, da poslanci NSi-ja nikamor ne bomo prestopali. Kar smo volivcem obljubljali, želimo realizirati v največji meri," je zatrdil.

Namigi o rekonstrukciji vlade

Baković: Ni šlo za trgovanje

Poslanec SD-ja Predrag Baković je v zvezi z Židanovim prestopom zatrdil, da ni šlo za kakršno koli trgovanje, pač pa za povsem spontano odločitev poslanca. "Če kdo misli, da je do tega prišlo, potem naj pride s podatki ali z dokazi in bomo zadevo tudi razčistili, pa verjamem, da temu ni tako," je dodal Baković.

Kociprova: Ne bo novih prestopov

Vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper pa je komentirala namige, naj bi eden od poslancev SAB-a imel težave z obstankom v SAB-om, šlo naj bi za Franca Kramarja. Kot je zatrdila, je poslanec zatrdil, da nima teh namenov. Obenem pa je spomnila, da se na to namiguje že tretjič in da nikoli ni izrazil takšnih razmišljanj.

Dejstvo je sicer, da je vsak poslanec oseba zase, da se odloča po svoji vesti in ga ni mogoče "zakleniti" v neko poslansko skupino. Kot je ocenila, pa so poslanski prestopi "precej zavržno dejanje". V našem volilnem sistemu namreč ni dvoma, da je poslanec izvoljen zato, ker je član neke stranke, je dejala.