Izobraževanja za starejše so za zdaj ustavljena, sporočajo z ministrstva. Foto: Pixabay
Izobraževanja za starejše so za zdaj ustavljena, sporočajo z ministrstva. Foto: Pixabay

V poročilu ugotavljajo, da so bile kršitve odpravljene ali pa tako majhne, da ni pravnih podlag, zaradi katerih bi lahko prekinili določene pogodbe, je za Radio Slovenija poročal Robert Škrjanc.

S službe za digitalno preobrazbo pa so pozneje sporočili, da je njihov sektor za pravne zadeve pri samem razpisu ugotovil več nepravilnosti. "Služba je z ugotovljenimi nepravilnostmi danes seznanila sklad in ga pozvala, da se najpozneje do srede, 7. septembra 2022, do ugotovljenih nepravilnosti opredeli. Istočasno pojasnjujemo, da vse aktivnosti izobraževanj ostajajo začasno ustavljene. Vsi izvajalci bodo o nadaljnjih ukrepih obveščeni prihodnji teden," so zapisali v sporočilu za javnost.

Na zahtevo ministrice Emilije Stojmenove Duh so bila, kot je znano, izobraževanja začasno ustavljena, a so nekateri izbrani izvajalci po objavi poročila regionalno-razvojnega sklada že napovedali, da bodo prihodnji teden začeli izobraževanje, saj bi, kot so navedli, drugače kršili podpisane pogodbe. Direktor javnega zavoda Cene Štupar Bojan Hajdinjak je tako za Radio Slovenija povedal, so se vse ljudske univerze, ki so dobile ta projekt, medsebojno dogovorile, da bodo izobraževanja izpeljale v skladu s podpisano pogodbo.

"Če želimo kot dober gospodar izpolniti določila pogodbe, moramo najpozneje 12. septembra začeti nadaljevanje samega projekta," je povedal Hajdinjak.

Izvajalci želijo pravno podlago

Od vladne službe za digitalno preobrazbo in od sklada so želeli tudi pravno podlago za zaustavitev izobraževanj, a odgovorov niso dobili, pravi Hajdinjak. "Upamo, da bi prihodnji teden dobili jasna navodila, ali da ali ne, če ne tudi pravno podlago, s katero se pogodba prekine. Če se sporazumno razklene, je treba tudi na neki način stroške, ki so nastali, povrniti," je dodal.

Sklad je v roku oddal poročilo, v katerem pa ugotavljajo, da je bilo izvedeno delo v vseh fazah izvajanja javnega razpisa opravljeno strokovno in transparentno ob spoštovanju predpisov, zahtev javnega razpisa in določil pogodbe med Skladom in vladno službo. Poročilo pa vsebuje tudi analizo nepravilnosti, ki so bile zaznane, med njimi tudi podjetja Smart Naris, kjer so se na opomin že odzvali, pravi direktor sklada Matjaž Ribaš. "Odpravili so očitano jim domnevno kršitev pogodbe, zaradi tega nadaljnje ukrepanje proti izvajalcu nima pravne podlage," je pojasnil.

Tako tudi podjetje Smart Naris že kliče prijavljene, da se bo izobraževanje nadaljevalo. Direktor podjetja David Mohar pa opozarja, da jih skladov poziv po zaustavitvi izobraževanj ne odvezuje od obveznosti po pogodbi, ki jih bodo kot resen partner tudi spoštovali.