SMC sestavlja 60 lokalnih odborov, večina izmed teh pa je sestavljena iz več občinskih odborov. Število članstva se giblje okoli 3.000. Foto: BoBo
SMC sestavlja 60 lokalnih odborov, večina izmed teh pa je sestavljena iz več občinskih odborov. Število članstva se giblje okoli 3.000. Foto: BoBo

Celodnevne konference SMC-ja z lokalno mrežo se poleg predsednika SMC-ja in premierja Mira Cerarja, ki je zbrane tudi nagovoril, ter predstavnikov lokalnih odborov udeležujejo tudi člani izvršnega odbora SMC-ja, ki so se ob robu srečanja sešli na izredni seji in sklenili, da gre stranka samostojno v referendumsko kampanjo o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Ob tem se bodo usklajevali s preostalimi organizatorji kampanje in strankami, ki novelo zakona podpirajo.

Tudi sami bodo namreč glasovali za novelo, tako kot so jo njihovi poslanci enotno podprli že marca na glasovanju v DZ-ju. V stranki bodo v ponedeljek oblikovali referendumski štab in začeli dejavnosti.

Vlada ne bo sodelovala v kampanji
Državna volilna komisija (DVK) bo sicer na ponedeljkovi seji določila rokovnik za izvedbo referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi, ki bo 20. decembra. Referendumska kampanja se lahko sicer v skladu z zakonodajo začne najprej 30 dni pred dnem glasovanja. Kampanjo lahko organizira pravna ali fizična oseba, ki je pobudnik zahteve za razpis referenduma, ali je zainteresirana za izid referenduma. Če vlada tako odloči, lahko kampanjo organizira tudi pristojna vladna služba.

Vlada, ki sicer tudi ni predlagatelj novele, v tokratni kampanji ne bo sodelovala. Se bodo pa vanjo vključile koalicijske stranke, ki se dogovarjajo o oblikovanju širšega sodelovanja v kampanji tudi z drugimi organizacijami, o čemer naj bi odločali prihodnji teden.

Omenjena novela spreminja definicijo zakonske zveze. Zakonska zveza je po veljavni zakonodaji opredeljena kot z zakonom urejena življenjska skupnost moža in žene, po omenjeni noveli pa bi bila definirana kot z zakonom urejena skupnost dveh oseb, torej bi jo lahko sklenili tudi istospolni pari. Ti bi tako dobili vse dolžnosti in pravice, ki izhajajo iz zakonske zveze, prav tako bi se na enak način kot raznospolne obravnavale tudi istospolne zunajzakonske skupnosti.