Erik Kopač in Aleksandar Kešeljević menita, da so aktualni napadi na njiju več kot očitno poskus destabilizacije stranke SMC in ožjega vodstva. Foto: BoBo
Erik Kopač in Aleksandar Kešeljević menita, da so aktualni napadi na njiju več kot očitno poskus destabilizacije stranke SMC in ožjega vodstva. Foto: BoBo
Miro Cerar
Predsednik stranke SMC Miro Cerar je po seji izvršnega odbora na Twitterju zapisal: "Dr. Kopač in dr. Kešeljević sta kot nekdanja nadzornika delovala zakonito in strokovno. Uživata moje polno zaupanje in zaupanje stranke." Foto: BoBo

Izvršni odbor SMC-ja je ugotovil, da sta soustvarjalca programa SMC-ja Erik Kopač in Aleksander Kešeljević kot nadzornika Infonda Holdinga 3 "svoje delo opravljala strokovno, vestno in zakonito".

Generalni sekretar Erik Kopač in ekonomski svetovalec Aleksander Kešeljević sta po navedbah nekaterih medijev kot nekdanja nadzornika podjetja Infond Holding 3 sodelovala pri spornem menedžerskem prevzemu podjetja Iskra Avtoelektrika, za katerega je bil odgovoren poslovnež Marijan Groff.

Njuno delovanje v nadzornem svetu Infonda Holdinga 3 (IH3) je v nedeljo zvečer spet preveril izvršni svet SMC-ja in ugotovil, da Kopač in Kešeljević "uživata polno zaupanje predsednika in stranke".

Generalni sekretar in ekonomski svetovalec SMC-ja sta tudi podala skupno izjavo, v kateri sta zapisala, da sta v nadzorni svet IH3 vstopila avgusta 2007 na povabilo takratnega novega lastnika Marijana Groffa, ki je z nakupom IH3 obenem postal lastnik 24,3 odstotka Iskre Avtoelektrike.

Opozorila sta tudi, da od avgusta 2007 do avgusta 2008, ko sta bila člana nadzornega sveta družbe IH3, ta ni bil več v lasti družbe Infonda Holdinga pod okriljem predsednika uprave Pivovarne Laško Boška Šrota. Njuna funkcija nadzornikov pa je prenehala, ko je lastnik IH3 postala družba CBH oziroma skupina NFD pod vodstvom Stanislava Valanta.

"Iz navedenega izhaja, da nisva bila nadzornika v podjetjih v lasti Boška Šrota ali Stanislava Valanta, kot se (namerno?) napačno navaja. V času svojega članstva v NS-ju sva delo opravljala strokovno, zakonito in vestno, ter v skladu z ZGD ščitila interese družbe IH3. Vsa dejstva o najinem delovanju v IH3 so bila javno objavljena že leta 2007 v javnih bazah podatkov in tudi medijsko predstavljena," sta zapisala Kopač in Kešeljević.

Dodala sta, da nista imela solastniških deležev v omenjenih podjetjih in da sta delo opravljala strokovno in zakonito, zato nista bila nikoli vključena v policijske ali sodne postopke. "Zgornja dejstva kažejo, da so aktualni napadi več kot očitno poskus destabilizacije stranke SMC in ožjega vodstva," sta še zapisala.

Preverjanja nepravilnosti
Cerar je že prejšnjo sredo po sestanku izvršnega odbora glede navedb medijev o nepravilnostih, ki naj bi jih zagrešila vidna člana stranke, povedal, da preverjajo te navedbe, do tedaj pa bosta ostala na svojih položajih.

Ni pa znano, ali so se člani izvršnega odbora SMC-ja dotaknili tudi medijskih navedb o domnevno sporni zaposlitvi snovalca infrastrukturnega programa Jurija Kača in domnevno spornih ravnanj Milojke Kolar glede prodaje zemljišč. Kač naj bi bil v igri za infrastrukturnega ministra, Kolarjeva pa za zdravstveno ministrico, je za Radio Slovenija poročala Nataša Mulec.


Poglejte si prispevek Petre Bezjak za Dnevnik Televizije Slovenija o vlogi Kopača in Kešeljevića v spornem poslu. Za Dnevnik ne Kopač in ne Kešeljević nista hotela govoriti.

Poslanci v ponedeljek glasujejo o kandidatu za predsednika vlade Miru Cerarju
Se Cerarjevi možje že prerivajo?
Poslanci v ponedeljek glasujejo o kandidatu za predsednika vlade Miru Cerarju
Se Cerarjevi možje že prerivajo?