Foto: DZ/Barbara Žejavac
Foto: DZ/Barbara Žejavac

Poslanec SMC-ja Gregor Židan je izstopil iz poslanske skupine stranke SMC in se pridružil poslanski skupini SD-ja, je potrdil njen vodja Matjaž Han.

Kot je pojasnil Han, so se v preteklih dneh z Židanom pogovarjali o dolgoročnem sodelovanju in po tehtnem premisleku je slednji presodil, da bo svoje delo bolj kakovostno opravljal v skladu z vrednotami poslanske skupine SD.

Han je dodal, da so vrata poslanske skupine SD-ja vedno odprta za vse poslance, ki želijo delite njihove vrednote. "Nikogar nismo prisilili, da bi prišel k nam. Zato so še toliko bolj zadovoljni, da se je Gregor Židan odločil prestopiti v poslansko skupino SD," je pojasnil.

Židan ob prestopu iz SMC-ja v SD ni dajal izjav. Po besedah Hana so takšne odločitve za posameznike težke, zato se je odločil, da medijem te odločitve ne bo pojasnjeval. Kot je dodal Han, je Židan med dogovarjanjem izrazil razočaranje, da nekateri posamezniki za Slovenijo niso pripravljeni narediti dovolj, da nekateri o njej "grdo govorijo" in da "mu ni mesta v takšni ekipi".

Poslanska skupina SD-ja ima po novem 12 poslancev, LMŠ 14, v SMC-ju jih je odslej 8. Koalicija SDS, SMC, NSi in DeSUS bo po novem štela 46 poslancev.

V SMC-ju nad Židanovim odhodom presenečeni

Iz poslanske skupine SMC so sporočili, da jih Židanov odhod preseneča, "saj se je zdelo, da se znotraj nove koalicije dobro znajde. Kljub temu se nam ne zdi prav, da v trenutkih, ko bi morali gledati na našo skupno dobro, posamezniki v ospredje postavljajo zgolj lastno korist".

"In če se po eni strani zdi, da takšni odhodi poslansko skupino slabijo, so po drugi strani pripomogli k še večji povezanosti in trdnosti preostalih poslancev, ki si bodo še naprej prizadevali za uresničevanje ciljev," so še dodali.

Židan je v poslanske klopi sedel kot nadomestni poslanec, potem ko je Počivalšek zasedel ministrski položaj na gospodarskem resorju. Han je še pojasnil, da trenutno ne potekajo pogovori s še katerim poslancem o morebitnem prestopu v njihovo poslansko skupino.

"Gregor Židan, želim ti vse dobro in srečno," je na Twitterju nekdanjemu strankarskemu kolegu zaželel Jani Möderndorfer, ki je iz SMC-ja izstopil v petek. Med glavnimi razlogi je navedel predvsem sodelovanje SMC-ja v vladi Janeza Janše, ki mu je od samega začetka nasprotoval.

Medtem ko je Möderndorferjev odhod predsednik SMC-ja Počivalšek pospremil z besedami, da obžaluje izstop izvrstnega poslanca in sogovornika, je po Židanovem izstopu iz stranke zapisal: "Židan dan za sponzorje poslanskih prestopov se utegne kmalu končati." S tem je najverjetneje želel sporočiti, da novih izstopov iz stranke ne pričakuje.