Medvede so iz Slovenije v Francijo preseljevali od aprila do avgusta. Foto: EPA
Medvede so iz Slovenije v Francijo preseljevali od aprila do avgusta. Foto: EPA
Selitev medvedov
Večino medvedov so zaradi protestov kmetov morali preseliti v tajnosti. Foto: Reuters

Medvedka Paloma je, kot kaže, z visokega skalovja zgrmela v prepad, pri čemer si je zlomila sprednji in zadnji taci. Francosko ministrstvo za okolje je sporočilo, da prve policijske ugotovitve kažejo na nesrečo, a bodo dogodek dodatno preiskali. Lokalni kmetje pa so mnenja, da je Palomin padec pokazatelj slabe prilagojenosti slovenskih medvedov na skalnato pirenejsko pokrajino.

Kot je znano, ponovni naselitvi medvedov v Pirenejih ostro nasprotujejo francoski kmetje, predvsem zaradi nevarnosti, ki naj bi jo medvedi pomenili za drobnico in ljudi. Rejci ovac trdijo, da je samo en medved lani pobil 165 ovac, oblasti pa vztrajajo, da gre za komaj dve do tri pobite živali na leto.

Francosko vrhovno sodišče je pritožbo kmetov proti preseljevanju zavrnilo, kmetje pa so iz protesta letos nekajkrat medvedom v hrano celo zamešali koščke stekla, zato so zadnje tri medvede preselili v tajnosti.

S petimi slovenskimi medvedi, natančneje s štirimi samicami in z enim samcem, želi Francija povečati število rjavega medveda v Pirenejih, ki so v 80. letih skoraj popolnoma izginili iz tamkajšnjih gozdov. Podlaga za preselitev medvedov je bil sporazum na ministrski ravni med slovenskim in francoskim ministrstvom za okolje.

Prve tri medvede iz Slovenije so v Francijo preselili že leta 1996.

Klepet z vodjo preseljevanja medvedov.