Evangeličanski duhovniki so zaposleni, zato so ostali brez pomoči. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Evangeličanski duhovniki so zaposleni, zato so ostali brez pomoči. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Evangeličanski duhovniki namreč niso bili upravičeni do temeljnega mesečnega dohodka. Ob tem so ostali tudi brez malo manj kot 70 tisoč evrov za njihovo humanitarno organizacijo EHO podpornica.

Evangeličanski duhovniki niso dobili niti centa pomoči v času covidnega zaprtja, medtem ko so bili uslužbenci Katoliške in Srbske pravoslavne cerkve z ukrepi Janševe vlade deležni skupaj 5,3 milijona evrov tako imenovanega temeljnega osebnega dohodka. Vzrok je bizaren.

Evangeličanski škof Leon Novak. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Evangeličanski škof Leon Novak. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

"Ker smo na priporočilo generalne uprave Fursa in tržne inšpekcije zaposlili naše duhovnike in duhovnice. Na drugi strani pa smo bili ravno zaradi tega potem v času covida oškodovani, tako da nismo bili upravičeni do teh dodatkov v obdobju covidne pandemije," je za TV Slovenija pojasnil evangeličanski škof Leon Novak.

Če ne bi bili v rednem delovnem razmerju, bi pomoč torej dobili. Razočarani pa so tudi, ker nova vlada trdi, da ni pravne podlage za izplačilo približno 70 tisočakov odškodnine njihovi humanitarni organizaciji EHO podpornica.

"Seveda je ta vsota 70 tisoč za nas zelo velika, ta sredstva bi nam pomenila olajšanje pri delovanju naše EHO podpornice in verske skupnosti. Kajti tudi naše evangeličanske cerkve so bile v tem obdobju zaprte, nismo imeli bogoslužij, nismo imeli prihodkov, torej prilivov," je poudaril Novak.

Škof Novak upa, da se jim bo po dopustih z vlado le uspelo dogovoriti. "Seveda si želimo, da bi se stvar uredila, da bi tudi mi kot druge verske skupnosti, ki so dobile to odškodnino, prišli do teh denarnih sredstev. Upamo, da bomo lahko to v prihodnje pozitivno rešili," je sklenil evangeličanski škof.

So bili evangeličanski duhovniki prikrajšani?