Černača so ovadili, saj naj bi izrabil svoj položaj. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Černača so ovadili, saj naj bi izrabil svoj položaj. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Anonimna ovadba zoper ministra Černača in novo upravo Darsa glede odstranitve cestninskih postaj ne prihaja iz vrst zaposlenih na ministrstvu, pač pa se za njimi skrivajo tisti, ki so jim bile zaprte večmilijonske pipice.

Tako je zapisala služba za odnose z javnostmi na ministrstvu za infrastrukturo in prostor ter zatrdila, da je ministrstvo v tem postopku ravnalo v skladu z zakonom, enako Dars. Namesto milijona in petsto tisoč evrov (ocena odstranitve v času, ko je Dars vodila Mateja Duhovnik) je bilo za sprostitev prometa na cestninski postaji Log porabljenih nekaj deset tisoč evrov. Ob tem podatku padejo vsi očitki.
Z enako vnemo kot vsebino ovadbe bo torej treba preiskati tudi tiste, ki so zavestno vložili krivo ovadbo, so še zapisali v sporočilu.
Časopis Delo je danes namreč zapisal, da so zaposleni na ministrstvu za infrastrukturo in promet specializiranemu državnemu tožilstvu ovadili svojega ministra Zvoneta Černača. Ovadili so tudi predsednika uprave Darsa Matjaža Kneza ter člana uprave Toneta Svoljšaka in Franca Skoka. Na tožilstvu so prejem ovadbe potrdili, a je ne komentirajo.

Ovaditelji vodstvu Darsa pripisujejo sum storitve kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in sum oškodovanja javnih sredstev, oboje pri izvedbi dveh projektov preureditve cestninskih postaj Log in Torovo, navaja Delo.
Ministru Černaču pa poleg suma oškodovanja javnih sredstev pripisujejo še sum nevestnega dela v službi. Po navedbah ovaditeljev je Černač odredil izvedbo javnega naročila za preureditev cestninske postaje Log, čeprav je vedel, da ministrstvo ni pristojno za njegovo oddajo.

Ne javni, zasebni interes
Poleti je bilo to naročilo sicer preklicano, vendar se je Černač očitno samovoljno odločil za populistično potezo, to je oddajo spornega javnega naročila. "Pri tem ga ni vodil javni interes, temveč zasebni," je, tako navaja časopis, zapisano v ovadbi.

Kazniva dejanja, ki jih ovaditelji očitajo Knezu, Svoljšaku in Skoku, pa so menda ti storili septembra s preureditvijo cestninskih postaj Log in Torovo, ko so "naročili in oddali obstoječim pogodbenim partnerjem družbe Dars izvedbo del odstranitve betonskih blokov in preureditve cestišča".

To so domnevno storili brez javnega naročila, čeprav je vrednost obeh projektov presegla 40.000 evrov. Uprava Darsa je pri tem dala prednost določenemu izvajalcu, brez javnega naročila pa ni bil izbran najboljši ponudnik, je še zapisano v ovadbi. Ovaditelji so ovadbo v vednost poslali tudi protikorupcijski komisiji.