Razkritje prisluhov je bil razlog, da je Hrvaška napovedala odstop od arbitražnega sporazuma. Foto: BoBo
Razkritje prisluhov je bil razlog, da je Hrvaška napovedala odstop od arbitražnega sporazuma. Foto: BoBo

Na ministrstvu za zunanje zadeve so ob poročanju medijev glede prisluškovanja zapisali, da so po objavi telefonskih prisluhov leta 2015 tesno sodelovali s slovenskimi organi, ki so vodili preiskavo, zunaj postopka pa zadeve ne bodo komentirali.

Po poročanju portala 24ur.com naj bi za nezakonitim posnetkom telefonskega pogovora med slovenskim arbitrom in slovensko agentko pri sodišču stal hrvaški obveščevalec Davor Franić. Tako slovenska policija kot tudi Sova zadeve ne komentirata zaradi interesa predkazenskega postopka.

Grozil svetovalcu, izsiljeval državljana BiH-a?
Franić je prišel v medijsko ospredje decembra lani, ko je hrvaška predsednica razrešila Mateja Radelića z mesta svetovalca za nacionalno varnost. Ta pa je potem v javnem pismu razkril, da ga je o razrešitvi obvestil kar Franić, ki je vodja kabineta hrvaške obveščevalne službe SOA. Ta naj bi mu povedal, da bo predsednica reorganizirala urad in Radelić ne bo več svetovalec. Pri tem naj bi mu Franić grozil, da ga bo "zbil z avtom," če bo na kakršen koli način škodil ugledu predsednice.

Prav tako naj bi bil Franić tisti obveščevalec, ki naj bi izsiljeval bosanskega državljana, naj pretihotapi orožje iz Hrvaške v BiH, kjer naj bi ga posredoval islamističnim skrajnežem v BiH-u. Zaradi izsiljevanja je v Sloveniji na veleposlaništvu BiH-a za zaščito zaprosil bosanski državljan.

Julija leta 2014 je hrvaški Večernji list objavil prisluhe telefonskih pogovorov med Sekolcem in Drenikovo, v katerih je Sekolec nakazal, da bo Slovenija dobila stik z odprtim morjem. Po

Sekolcu in Drenikovi naj bi prisluškovala SOA

objavi prisluhov je Hrvaška napovedala odstop od arbitražnega sporazuma s Slovenijo.

Je slovencema prisluškoval kontroverzni obveščevalec SOA-e?