Z odstopom Drobniča in imenovanjem Cotmanove so socialni partnerji omilili oster dialog. Foto: RTV SLO
Z odstopom Drobniča in imenovanjem Cotmanove so socialni partnerji omilili oster dialog. Foto: RTV SLO

Sindikati, vlada in delodajalci so se uspeli dogovoriti o delu za določen čas, krajšem delovnem času, varnosti in zdravju pri delu ter o enaki obravnavi oseb pri zaposlovanju in plačilu. Težja bodo pogajanja o morebitni odpravi plačanega odmora za malico in dodatkov za delovno dobo, o znižanju odpravnin, odpravi regresa in stroškov za prehrano ter o odpovednih rokih. Nedorečena ostajajo tako predvsem poglavja, ki zadevajo večjo fleksibilnost trga dela.

Delodajalska stran med najpomembnejša vprašanja uvršča znižanje odpravnine v primeru odpovedi iz poslovnega razloga in v primeru nesposobnosti delavca ter znižanje nadomestila plače v primeru napotitve delavca na čakanje na delo doma.

Tako delodajalci kot sindikati napovedujejo spoštovanje socialnega dialoga tudi v prihodnje, a hkrati omenjajo tudi druge možnosti, če ne bi uspeli uveljaviti svojih zahtev.

V času ministrovanja Janeza Drobniča so negodovali predvsem sindikati, češ da pogajanja ne potekajo v duhu socialnega dialoga, Marjeta Cotman pa je nekoliko bolj "ujezila" delodajalce, saj je iz novele črtala najpomembnejše spremembe.