Prek je zanikal, da naj bi nekdanjo sodelavko fizično in psihično zlorabljal, kot tudi, da bi se kdaj v svoji pisarni nespodobno vedel. Foto: BoBo
Prek je zanikal, da naj bi nekdanjo sodelavko fizično in psihično zlorabljal, kot tudi, da bi se kdaj v svoji pisarni nespodobno vedel. Foto: BoBo

Potem ko se je včeraj sodelavka Mira Preka sešla z najvišjimi predstavniki Sodišča Evropske unije v Luksemburgu, je predsedniku splošnega sodišča Evropske unije poslala tudi uradno pritožbo, v kateri med drugim zapiše: "Gospod predsednik, kot nadaljevanje najinega včerajšnjega pogovora vam v tem dopisu podajam svojo pritožbo zoper Mira Preka v zvezi z neprimernim vedenjem do mene, ki sem vam ga z dokazi opisala že včeraj in ki jih vam bom danes predložila v posebnem dosjeju …"

Sodišču je predložila tudi fotografije, ki naj bi dokazovale domnevno fizično nasilje Mira Preka, in tonske posnetke sestankov s sodelavci, ki naj bi jih Prek posnel brez dovoljenja. Oboje hranimo v uredništvu.

Kot so že včeraj sporočili s sodišča, zadevo temeljito in skrbno preiskujejo in bodo sprejeli ustrezne ukrepe. O ponovni izvolitvi Preka na mesto sodnika na splošnem sodišču v Luksemburgu pa bodo prihodnji teden odločali poslanci v državnem zboru. V večini poslanskih skupin danes podpore Miru Preku niso želeli komentirati.

Iz LMŠ-ja so sporočili, da so se pojavile nove okoliščine in da bodo opravili ponovno razpravo ter se odločili glede podpore kandidatu. Parlamentarna mandatno-volilna komisija je na današnji seji skoraj soglasno podprla predlog predsednika države, ki za dve mesti sodnikov Sodišča Evropske unije predlaga Marka Pavliho in Mira Preka.

"Oba imata podporo, da gresta lahko v DZ, potem se bomo odločali tudi na podlagi novih dejstev, gre pa seveda za tajno glasovanje," je pojasnil Matjaž Han iz SD-ja.

Je pa Prek vsem poslanskim skupinam poslal tudi to pismo, kjer zavrača vse obtožbe o kakršnem koli nasilju, pismo pa sklene: "Prepričan sem, da boste s kolegi in kolegicami v poslanski skupini bolj kot neutemeljenim govoricam prisluhnili rezultatom mojega dela."

Prekova sodelavka z uradno pritožbo zlorabe