Pri Vzajemni se bodo zaradi visoke odškodnine, ki naj bi jo prejel Pustatičnik, pritožili. Foto: RTV SLO
Pri Vzajemni se bodo zaradi visoke odškodnine, ki naj bi jo prejel Pustatičnik, pritožili. Foto: RTV SLO

Okrožni sodnik na ljubljanskem delovnem in socialnem sodišču Marko Hafner je po pisanju Dela (intervju je bil objavljen lani) presodil, da se Pustatičnikova izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi tudi razveljavi. Vendar pa sodba ne omogoča Pustatičnikove vrnitve v Vzajemno. Zdajšnja izredna uprava Vzajemne je namreč njegovi vrnitvi v zdravstveno zavarovalnico v sodnem postopku odločno nasprotovala, zato je sodnik Pustatičniku prisodil odškodnino. Pustatičnik je upravičen do okoli 70.000 evrov bruto iz naslova plač za leto dni (odkar je neupravičeno brez službe) in še 94.142 evrov bruto odškodnine.

Pustatičnik storil le disciplinski prekršek
Po dobrem letu odkrivanja različnih nepravilnosti v Vzajemni, ki so prišle v javnost, in uvedbi izredne uprave je to tretja sodba, s katero je sodišče rehabilitiralo Pustatičnika. Zadnja ugotavlja, da je Pustatičnik z lanskim intervjujem storil disciplinski prekršek - v času intervjuja ni bil več pooblaščen za posredovanje informacij javnosti -, z navedbami pa ni oškodoval zavarovalnice.

"Verjetno bo čas pokazal, ali nista morda članka pripeljala celo do koristi tožene stranke in njenih zavarovancev oz. delničarjev," je med drugim zapisal sodnik Marko Hafner.

Ne želi odškodnine, ampak službo
"Vzajemno sem tožil, ker me je Boštjan Aver neupravičeno in nezakonito vrgel iz službe. Sodišče je potrdilo, da sem delal v dobro zavarovancev Vzajemne. Ne bi rad vzel denarja, rad bi se vrnil v Vzajemno," je v petek dejal Pustatičnik, ki razmišlja, da bi vrnitev na delovno mesto dosegel s pritožbo na višje sodišče. O pritožbi zaradi visoke odškodnine pa razmišljajo tudi v Vzajemni. Odločiti se morajo do prihodnjega petka.