Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

Potem ko je vlada sredi aprila izdala uredbo, s katero je določila najvišjo ceno premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pri 35,67 evra, je zavarovalnica Generali na upravno sodišče vložila tožbo.

Upravno sodišče je tožbo zavrglo, a hkrati zavarovalnici Generali pritrjuje, da vladna uredba neposredno učinkuje na pravni položaj zavarovalnice, vendar ugotavlja, da za odločanje o tem ni pristojno.

Izpodbijana uredba ne opredeljuje pravic ali obveznosti zaključenega kroga oseb ob konkretnem življenjskem dogodku, zato njenih določb ni mogoče šteti za posamični upravni akt, izdan v obliki predpisa. Le tak akt pa bi se lahko izpodbijal v upravnem sporu, je razvidno iz sodbe.

Po presoji sodišča uredba nima lastnosti posamičnega akta, "vzpostavlja pravilo za vse zavarovalnice, ki ponujajo tovrstno zavarovanje, in za vse primere sklenjenih dopolnilnih zavarovanj". S tem se ureja nedoločeno število primerov, zato se uredba nanaša na nedoločen krog oseb, pojasnjuje sodišče. Zoper odločitev, da se tožba zavrže, se Generali še lahko pritoži.

Podobno odločitev sodišča zdaj pričakujejo tudi v Vzajemni, kjer direktor Aleš Mikeln opozarja na posledice uredbe, ki od maja letos omejuje najvišjo zavarovalno premijo. "Ob daljši veljavi te uredbe sledi neizogibni konec treh zavarovalnic v Sloveniji. Si vlada lahko to privošči?"

Kot je za Radio Slovenija dejal premier Robert Golob, se vlada nastale situacije zaveda. "S tem tveganjem smo šli v ta postopek. Še vedno smo prepričani, da je regulacija cen za pacienta prava stvar. Kako bomo uredili odnose z zavarovalnicami, če se dokaže, da so stroški večji, pa je stvar vlade."

Zavarovalnice predlagajo, naj jim vlada priskoči na pomoč. "Verjamemo, da je prebivalstvu težko plačevati več kot 35 evrov, lahko pa vlada ob tej uredbi zavarovalnicam pokrije razlike do polne cene, ob predpostavki, da delujejo neprofitno," je Mikeln dejal za Radio Slovenija. Vlada o takšni možnosti za zdaj ne razmišlja, zamrznitev cen dopolnilnega zavarovanja naj bi namreč veljala zgolj do septembra, nato pa se s spremembo zakona namesto dopolnilnega zavarovanja uvaja obvezni prispevek, ki se bo plačeval v zdravstveno blagajno. "Zaradi ukinitve dopolnilnega zavarovanje zavarovalnice ne propadejo, lahko pa propadejo, če se ta uredba nadaljuje in povzroča direktno poslovno škodo," je še dejal Mikeln.

Cena do jeseni omejena na 35,67 evra

Vlada je sredi aprila izdala uredbo, s katero je določila najvišjo ceno premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pri 35,67 evra, potem ko je zavarovalnica Generali napovedala dvig mesečne premije za dopolnilno zdravstveno zavarovanje za več kot 30 odstotkov. Zatem sta tudi drugi dve zavarovalnici, Triglav in Vzajemna, napovedali možnost dviga premije. Zamrznitev cene sicer velja do uveljavitve zakona o novem obveznem prispevku, kar naj bi bilo septembra.

Sorodna novica Višina premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je zamrznjena do jeseni

Generali je skupaj s tožbo vložil tudi predlog za izdajo začasne odredbe, s katero bi sodišče stanje začasno uredilo tako, da uredba za Generali ne bi učinkovala in bi ta lahko prosto določal mesečno premijo in tudi odločal o morebitnem prenehanju izvajanja dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Tudi ta predlog je sodišče zavrglo.

Omenjena vladna uredba namreč poleg najvišje dovoljene cene mesečne premije tudi določa, da zavarovalnice zaradi navedenega ukrepa ne smejo prenehati izvajati dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ter odkloniti sprejema v dopolnilno zdravstveno zavarovanje in sklenitve pogodbe z novimi zavarovanci.

Umik vladne uredbe o najvišji dovoljeni ceni premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja na upravnem sodišču skuša doseči tudi zavarovalnica Vzajemna, ki je tožbo vložila pred dvema tednoma.