Razrešena direktorica TV Slovenija Natalija Gorščak. Foto: BoBo
Razrešena direktorica TV Slovenija Natalija Gorščak. Foto: BoBo

Generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough je 20. avgusta razrešil direktorico TV Slovenija Natalijo Gorščak, ki je po prejemu sklepa o razrešitvi napovedala, da namerava s pravnimi sredstvi dokazati, da je delala dobro, v skladu s predpisi in veljavno zakonodajo.

Delovno in socialno sodišče v Ljubljani pa je v primeru njene tožbe glede razrešitve z mesta direktorice Televizije Slovenija predlog za izdajo začasne odredbe zavrnilo kot neutemeljen, je sporočil generalni direktor RTV Slovenija Grah Whatmough, sklicujoč se na sklep sodišča, ki ga je RTV Slovenija prejela v torek.

Sorodna novica Grah Whatmough razrešil direktorico TV Slovenija

Kot je navedel, je delovno sodišče med drugim zapisalo, da postopek razrešitve ni bil kršen s tem, ko generalni direktor pred izdajo sklepa o razrešitvi tožnice v konkretnem primeru ni pridobil predhodnega soglasja Programskega sveta RTV Slovenija.

Sodišče je prav tako ugotovilo, da je generalni direktor Gorščakovi pred razrešitvijo omogočil zagovor in da v konkretnem primeru ni prišlo do redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz krivdnih razlogov, temveč do prenehanja pogodbe o zaposlitvi z dne 19. 3. 2019 zaradi prenehanja razloga, zaradi katerega je bila sklenjena.

Kot je še zapisano v sporočilu za javnost, je z zavrnitvijo začasne odredbe sodišče tudi ugotovilo, da je tožena stranka formalno zadostila vsem statutarnim in zakonskim pogojem.

O tožbi Gorščakove pa bo delovno sodišče odločilo po izpeljavi dokaznega postopka.

Imenovanje v. d. direktorja televizije

Generalni direktor RTV Slovenija trenutno sam opravlja posle direktorja TV Slovenija. Kot je poročal STA, je iz vabila na sejo Programskega sveta RTV Slovenija, ki bo v ponedeljek, razvidno, da bodo svetniki odločali o soglasju k imenovanju v. d. direktorja Televizije Slovenija.

Na vprašanje, katerega kandidata bo predlagal v imenovanje, so iz RTV Slovenija sporočili, da generalnemu direktorju ob uvajanju dodatnih varnostnih protokolov za zaščito zaposlenih in prilagajanju delovnega procesa pogoju PCT še ni uspelo opraviti vseh predvidenih pogovorov z morebitnimi kandidati za v. d. direktorja oziroma direktorice Televizije Slovenija. Imena tako za zdaj še ne morejo sporočiti.