Andrej Grah Whatmough in Natalija Gorščak na ponedeljkovi nesklepčni seji programskega sveta. Ker programski svet posledično ni mogel podati svojega mnenja, je direktorico Natalijo Gorščak lahko Grah Whatmough razrešil sam. Foto: RTV Slovenija
Andrej Grah Whatmough in Natalija Gorščak na ponedeljkovi nesklepčni seji programskega sveta. Ker programski svet posledično ni mogel podati svojega mnenja, je direktorico Natalijo Gorščak lahko Grah Whatmough razrešil sam. Foto: RTV Slovenija

Generalni direktor Andrej Grah Whatmough je po njegovih besedah odločitev sprejel na podlagi izrecnega zakonskega pooblastila, potem ko programski svet RTV Slovenija ni sprejel odločitve v povezavi s predlogom o soglasju k razrešitvi direktorice v zakonsko določenih 15 dneh. Glede na to, da je sam predlagal razrešitev, je bila odločitev pričakovana.

Kot smo poročali v ponedeljek, programski svet RTV Slovenija odločitve glede razrešitve ni sprejel, ker je bil zaradi časa dopustov in odsotnosti številnih programskih svetnikov nesklepčen.

Do razpisa za novega direktorja Televizije Slovenija in nadalje imenovanja bo dela in naloge direktorja Televizije Slovenija opravljal sam. Gre za začasno rešitev, s katero bo zagotovil, da bodo vse dejavnosti na Televiziji Slovenija potekale nemoteno in v skladu z internimi akti, statutom in zakonom o RTV Slovenija.

Ob tem je Grah Whatmough posebej poudaril, da ta rešitev po njegovem mnenju ne pomeni posega v program, odgovorni uredniki in uredniki pa bodo pri svojem delu ostali neodvisni in avtonomni.

Natalija Gorščak bo uporabila vsa pravna sredstva

Direktorica Televizije Slovenija (TV Slovenija) Natalija Gorščak je po prejemu sklepa o njeni razrešitvi v pisnem sporočilu pojasnila, da namerava s pravnimi sredstvi dokazati, da je delala dobro, v skladu s predpisi in veljavno zakonodajo. Generalni direktor Grah Whatmough ji je namreč prek kurirja vročil sklep o razrešitvi.

"O kakovosti mojega dela največ pove še ena nagrada Trusted brand, ki jo bo v četrtek prejela Televizija Slovenija, vsi njeni zaposleni in honorarni sodelavci, ki so si jo skozi svoje delo pod vodstvom moje ekipe zaslužili," je navedla Gorščakova, ki je sicer te dni bolniško odsotna.

O odnosu generalnega direktorja do RTV Slovenija kot javne inštitucije po njenem mnenju največ pove dejstvo, da ni mogel počakati na sejo programskega sveta, ki je sklicana za 30. avgust, "čeprav mora po zakonu dobiti njegovo predhodno soglasje". "Zavlačevanje imenovanja novega predsednika nadzornega sveta, ki traja že tri dobre mesece, pa priča o tem, da gre za orkestrirano delovanje. S pravnimi sredstvi nameravam dokazati, da sem delala dobro, v skladu s predpisi in veljavno zakonodajo," je napovedala Gorščakova.

Sorodna novica Programski svet RTV Slovenija zaradi nesklepčnosti ni odločal o usodi direktorice TV Slovenija

Nova seja programskega sveta bo 30. avgusta

Predsednik Programskega sveta RTV Slovenija Ciril Baškovič je sicer po nesklepčni seji za 30. avgust vnovič sklical sejo, na kateri bi razpravljali o razrešitvi, saj mora to storiti po poslovniku. A je za STA v četrtek pojasnil, da če bo Grah Whatmough o tem odločil že pred sejo, bo njegova odločitev pravno veljavna, tudi če bi svetniki na seji glasovali o soglasju k razrešitvi Natalije Gorščak. Njihova odločitev v tem primeru namreč ne bo imela pravne teže, je še povedal Baškovič.

Če pa se Grah Whatmough vseeno ne bi odločil za končanje postopka pred sejo in bi torej programski svet odločal pred njim, pa bi bila zanj odločitev programskega sveta vseeno zavezujoča, je dejal. Tako je bilo pričakovati, da Grah Whatmough ne bo tvegal in čakal ter bo končno odločitev o razrešitvi sprejel pred novo sejo programskega sveta.

Očitki

Generalni direktor RTV Slovenija Nataliji Gorščak med drugim očita, da ni ukrepala ob zgodovinsko najnižji gledanosti televizijskih programov. Gorščak očitke zavrača in odgovarja, da ji s strokovnega vidika ni mogoče ničesar očitati.

Grah Whatmough pravi, da je zaradi neukrepanja sam podal izhodišča morebitnih programskih sprememb, vendar direktorica ni sprejela niti enega predloga: "Razočaran sem, da se predlog, ki temelji na strokovnih argumentih, podprtih s številkami, tako politizira."

Generalni direktor RTV Slovenija direktorici televizije očita tudi, da je opustila dolžno skrbno ravnanje pri preverjanju pogojev o poslovnem sodelovanju z RTV Slovenija. Natalija Gorščak je pred sejo napovedala, da bo tudi te očitke na programskem svetu zavrnila. Ob tem je upala, da bodo programski svetniki na sejo prišli v zadostnem številu, kar pa se ni zgodilo. Na koncu seje se je zahvalila tistim, ki so se je udeležili.

Društvo novinarjev: Očitki niso upravičeni

V Društvu novinarjev Slovenije z zaskrbljenostjo spremljajo dogajanje na RTV Slovenija, kjer se je novi generalni direktor odločil za razrešitev direktorice TV Slovenija. Menijo namreč, da velik del očitkov, ki jih je navedel v predlogu za soglasje programskega sveta javnega zavoda k razrešitvi, ni upravičenih.

Namera, da Grah Whatmough sam razreši direktorico, je po mnenju društva izigravanje zakona o RTV Slovenija, saj onemogoča razpravo in zagovor direktorice ter posega v zakonsko določene pristojnosti programskega sveta.

Sindikat: To je nevaren precedens

V Sindikatu novinarjev Slovenije so pred ponedeljkovo sejo opozorili, da bi bil nevaren precedens, če programski svet iz postopkovnih razlogov ne bi odločal o razrešitvi direktorice TV Slovenija Natalije Gorščak, generalni direktor pa jo bi kljub temu razrešil. Zdaj se je zgodilo prav to.