Smučišča po vsej Sloveniji med zimskimi počitnicami ponujajo smučarske tečaje. Foto: Andrej Zadravec
Smučišča po vsej Sloveniji med zimskimi počitnicami ponujajo smučarske tečaje. Foto: Andrej Zadravec

Ta teden bodo samevale šolske klopi osnovnih in srednjih šol na osrednjeslovenskem, gorenjskem, goriškem, notranjsko-kraškem, obalno-kraškem, zasavskem območju in v Ribnici, Sodražici, Loškem Potoku, Kočevju, Osilnici in Kostelu. V prestolnici mlade čaka pestro preživljanje počitnic, od avantur z "zmaji", pustolovščin v svetu pravljic, filmov, raznovrstnih delavnic do raziskovalnih izletov, na primer v Notranjskem parku, in pohoda po poteh pastirjev na Veliki planini.

Za vse, ki želijo, da njihov otrok aktivno preživi počitnice, se ob tem uči in hkrati razvija odgovoren odnos do narave, je poskrbel ljubljanski živalski vrt, kjer učencem prve triade ponujajo strokovno vodenje, srečanja z živalmi, hranjenje živali, ustvarjalne delavnice, topel obrok in pijačo. Ljubitelji drsanja se lahko preizkusijo v Hali Tivoli in dvorani Zalog, kjer si lahko tudi izposodijo drsalke. Pestro počitniško dogajanje bo prav tako na Obali. Tako med drugim Društvo prijateljev mladine Koper v sodelovanju z Društvom Pristan – univerza za tretje življenjsko obdobje Koper za učence od 8. do 12. leta v petek organizira delavnico oblikovanja gline.

Organizirano varstvo

Med počitnicami bo poskrbljeno tudi za varstvo otrok. Ljubljanska občina sofinancira programe za vse, ki si ne morejo privoščiti posebnih izdatkov. Programi zato predvidevajo plačilo do šest evrov na otroka na dan, nekateri pa so brezplačni. ZPM – Ljubljana Moste - Polje tudi tokrat organizira počitniško varstvo na Osnovni šoli Ketteja in Murna vsak dan od 7. do 16. ure, prispevek staršev je 25 evrov za ves teden.

Čez teden dni pa se bo na zimske počitnice odpravilo okoli 116.000 učencev in dijakov z vzhoda Slovenije. Po pravilniku o šolskem koledarju zimske počitnice trajajo en teden in so razporejene v dve časovni obdobji, izmenično po območjih statističnih regij. Prvo obdobje se bo začelo tretji ponedeljek v februarju, drugo pa naslednji ponedeljek.

Minister za izobraževanje, znanost in šport, ki opravlja tekoče posle, Jernej Pikalo je šolarje in dijake ob začetku zimskih počitnic nagovoril v video poslanici, objavljeni na Twitterju. "Želim vam, da bi se v počitniškem času spočili, si nabrali moči, bili čim več na zraku in da bi vsak izmed nas, v to vključujem tudi sebe, imel čas, da prebere vsaj eno knjigo," je dejal minister.