Šolarji bodo še zadnjič sedli v šolske klopi. Foto: BoBo
Šolarji bodo še zadnjič sedli v šolske klopi. Foto: BoBo

V Dijaški skupnosti Ljubljana so se ob podpori ljubljanske občine odločili, da zadnji šolski dan zaznamujejo z vseljubljanskim dijaškim dogodkom Končno kon'c, ki bo potekal na Kongresnem trgu v Ljubljani med 14. in 22. uro. Dogodek bo brezplačen za vse udeležence, pridružili pa se jim bodo znani glasbeniki.

"Želimo si, da bi nam na zadnji šolski dan skupaj z dijaki in vami uspelo ustvariti zgodbo, ki bo nosila močan pozitiven čustven naboj med dijaki in širšo javnostjo, predvsem v luči odpiranja države po zadnjem valu epidemije in zaključku šolskega leta," so zapisali v dijaški skupnosti.

Kustec: Cepite se za varne počitnice in za to, da se jeseni spet vidimo v šoli

Zahvalo vsem učencem, dijakom in zaposlenim v šolstvu za uspešno dokončanje letošnjega šolskega leta ter svojcem za podporo je ob koncu šolskega leta izrekla ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec. Zaželela jim je lepe počitnice in nujen predah po težkem šolskem letu in jih pozvala, da pazijo nase in se cepijo, kar zanesljivo daje tudi možnost, da se jeseni znova vidijo v prostorih šol.

Letos so številne organizacije znova pripravile raznovrstne počitniške dejavnosti z raznovrstnimi ustvarjalnimi delavnicami, počitniškimi izleti in drugimi dogodki.
V ZPM-ju Maribor se Počitnice s prijatelji začnejo že v petek z naravoslovnimi delavnicami v Mestnem parku in odhodom prve skupine otrok na obmorsko letovanje. Počitniško varstvo in brezplačne počitniške dejavnosti v Domu ustvarjalnosti mladih pa začnejo v ponedeljek. Med drugim bodo organizirali celodnevni izlet na učnem poligonu za samooskrbo Dole, kjer bodo mladi doživeli tesen stik z naravo in začutili pomen povezanosti z njo.

Tudi letošnje poletje bo ZPM Ljubljana Moste Polje popeljal otroke na letovanje v Zambratijo, sicer z manjšimi prilagoditvami nekaterih dejavnosti. Vsak otrok bo moral na odhod prinesti podpisano izjavo o zdravstvenem stanju in na avtobusu nositi masko. Tudi v domu bodo poostrili higienske ukrepe pri osebju in druženju z "zunanjim svetom", so zapisali na svoji spletni strani.

Osnovno in srednjo šolo je v tem šolskem letu obiskovalo več kot 191.000 učencev in 74.000 dijakov. V šolske klopi se bodo šolarji vrnili septembra.

Agencija za varnost v prometu opozarja, da počitniška brezskrbnost ne spada na cesto. Foto: BoBo
Agencija za varnost v prometu opozarja, da počitniška brezskrbnost ne spada na cesto. Foto: BoBo

Za počitniško brezskrbnost v prometu ni prostora

Ob zadnjem šolskem dnevu, ki mu za vse šolarje sledijo poletne počitnice, na agenciji za varnost prometa pozivajo, naj se počitniška brezskrbnost ne odraža v prometu. Prometna pravila in razmere na cesti naj vozniki dosledno upoštevajo, prav tako pa naj bodo še posebej pozorni na otroke, pešce, kolesarje in motoriste v prometu, še opozarjajo.

Zaradi podaljšanega prazničnega konca tedna, del na cesti in večjega tranzita bo ob koncu tedna povečana gostota prometa. Vse to od udeležencev v prometu zahteva večjo previdnost in defenzivno vožnjo, so v sporočilu za javnost zapisali na agenciji za varnost prometa.

Kot so še izpostavili, vse, ki se odpravljajo na pot, pozivajo, naj se dobro organizirajo, preverijo delovanje vozila in razmere na cestah in morebitne cestne zapore. Dobro je spremljati tudi epidemiološko sliko na območjih načrtovane poti in predhodno preveriti pogoje vstopa v posamezno državo.

Ob začetku poletnih počitnic in obdobja dopustov pa na agenciji za varnost prometa svetujejo tudi, da vozniki na vozilih zagotovijo dobro preglednost skozi vsa okna in ogledala. Zaradi prtljage, ki dodatno obteži vozilo, je priporočljivo preveriti tudi tlak v pnevmatikah. Med potjo pa je nujno poskrbeti za zadostne količine vode za vse potnike v vozilu in za redne postanke.

Vozniki naj bodo v tem obdobju med vožnjo še posebej strpni, hitrost vožnje naj prilagajajo razmeram na cesti in upoštevajo varnostno razdaljo, še opozarjajo na agenciji za varnost prometa. V razmahu je tudi motoristična sezona, zato vse motoriste in mopediste pozivajo k odgovorni vožnji, druge voznike motornih vozil pa k dodatni previdnosti in pozornosti.

Od sobote naprej za javni potniški promet v veljavo vstopa tudi počitniški vozni red.

Konec šole