Stranka Solidarnost je pozvala predsednika Pahorja, naj volitev ne razpiše za poletje. Foto: MMC RTV SLO
Stranka Solidarnost je pozvala predsednika Pahorja, naj volitev ne razpiše za poletje. Foto: MMC RTV SLO
Igor Šoltes opozarja, da je za legitimnost volitev pomembna čim večja udeležba. Foto: MMC RTV SLO
MMC-jeva javna tribuna Velikih 5; 15. maj 2013, Miro Cerar
Pravnik Miro Cerar meni, da bi s hitenjem v poletne volitve mešali različne kampanje. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Protest Zelenih Slovenije
Zeleni Slovenije menijo, da bi pred razpustom parlamenta morali poslanci dokončati nekatere nujne projekte. Foto: MMC RTV SLO
Piratska stranka
Pirati opozarjajo, da če so parlamentarne počitnice v avgustu, še ne pomeni, da so vsi državljani takrat na letnih dopustih. Foto: BoBo
Solidarnost na obisku pri Pahorju

Predstavniki stranke Solidarnost so glede datuma razpisa predčasnih volitev obiskali predsednika države Boruta Pahorja. Datum predčasnih volitev sredi julija je namreč zanje nesprejemljiv, zato so že "zagrozili" z ustavno presojo, če bodo volitve razpisane poleti, ko je precejšen del volilnega telesa na dopustu.

"Predsedniku smo predstavili predlog, kako bi lahko v skladu z ustavo dobili najvišjo mogočo mero legitimnosti. Pozvali smo ga, naj se postavi v bran volilni pravici, in mu dejali, da je njegova ustavna dolžnost, da prihodnjemu državnemu zboru zagotovi najvišjo mogočo mero legitimnosti, ki jo lahko dobi, če bo volilna udeležba dovolj visoka. To pa se sredi julija ne bo zgodilo. Minimalni pogoj, da so volitve smiselne, je navzočnost volivcev," je povedal Lubej.

Predsedniku Pahorju pa so tudi razložili, kako naj ravna, da bo zadoščeno tako zakonsko določenim rokom kot tudi čim višji volilni udeležbi.

"Predsedniku smo predstavili tudi mnenje, kako se izogniti dopustniškim volitvam. Ustava izrecno ne določa roka, v katerem mora predsednik, če ugotovi, da nima mandatarja, razpustiti državni zbor. Predsednik bi DZ lahko razpustil z datumom razpusta, ki bi omogočil volitve zunaj dopustov," je pojasnil Lubej.

Keber: Datum razpusta parlamenta ni določen
Dušan Keber je ob tem opozoril, da datum, kdaj mora predsednik odločiti o razpustitvi parlamenta, v ustavi ni določen. "Lahko bi celo sklepali, da ima predsednik diskrecijsko pravico," je izpostavil Keber in dodal, da mora biti na prvem mestu temeljna pravica volivcev, da se lahko udeležijo volitev.

Damjan Mandeljc je pripomnil, da so Pahorju tudi razložili, da je julija na dopustih skoraj tretjina volivcev. Predsednik pa bi lahko na enak način presodil ob morebitnih naravnih katastrofah, potresih, poplavah itd., da se volitve razpišejo v prvem trenutku, ko bo zagotovljena največja mera legitimnosti.

Šoltes: Za legitimnost je potrebna čim večja udeležba
Za mnenje, ali so poletne volitve ustrezne oz. ali bi bilo primerneje, da so volitve jeseni, smo povprašali tudi nekatere druge zunajparlamentarne stranke oz. liste, ki sodelujejo na letošnjih evropskih volitvah.

"Za legitimnost volitev je pomembno, da se omogoči čim večja udeležba," je prav tako poudaril Igor Šoltes, ki na evropskih volitvah nastopa s svojo listo Verjamem. Po njegovem mnenju bi bila volilna udeležba višja jeseni kot poleti.

Poleg tega je neposreden prehod iz ene kampanje v drugo, iz evropskih volitev v državnozborske, vse prej kot preprosta reč, tako finančno kot organizacijsko.

"Kdaj pa bodo volitve, ne moremo vplivati, saj je to v rokah predsednika republike. Ko bodo razpisane, se bomo temu prilagodili," je še povedal Šoltes.

Cerar: Neprimerno hitenje z volitvami
"Glede na to, da vlada normalno opravlja tekoče posle, se mi zdi absolutno neprimerno hiteti v takšne volitve, ki bi bile politično nelegitimne. To se pravi volitve v času počitnic, ko je večina volivcev nekje zunaj države. Poleg tega se v tem primeru, ko se zelo hiti z volitvami, še mešajo različne kampanje," je opozoril pravnik Miro Cerar, ki namerava s somišljeniki v prihodnjih dneh ustanoviti stranko, s katero bo sodeloval na predčasnih volitvah.

Cerar še poudarja, da se pod vprašaj postavlja tudi racionalnost, ali moramo res imeti v kratkem času tri ljudska glasovanja, dvakrat volitve in referendum, v treh različnih datumih. "Tudi predsednik države bi moral upoštevati ta dejstva in verjamem, da jih bo in da bo izbran najprimernejši čas, tako za državo kot volivce. Težko si predstavljam volivce brez volitev," je še dodal Cerar.

Tako kot stranka Solidarnost se tudi on strinja, da odločitev predsednika republike glede razpustitve DZ-ja ni določena z roki, in prepričan je, da bo Pahor izbral najprimernejši dan za razpustitev parlamenta.

Julijske volitve nesprejemljive za Zares
Na predčasnih volitvah namerava nastopiti tudi Zares. Njegov predsednik Pavel Gantar sicer upa, da bodo tokrat stranke sredinskega prostora nastopile skupaj, kar bi po njegovih besedah omogočilo tudi dober izid.

"Volitve julija so povsem nesprejemljive. Tudi mi se zavzemamo za ustavno presojo, če bodo volitve razpisane v tem mesecu. Ustavno sodišče mora presoditi, kateri od dveh temeljnih ustavnih vrednot je treba dati prednost - ali ustavno predpisanemu roku, da se morajo volitve zgoditi v 60 dneh po razpustu parlamenta, ali pa načelu poštenih volitev, ki zapovedujejo, da pravica voliti ne sme biti omejena z zunanjimi okoliščinami," pravi Gantar.

SSN: Združiti bi morali državne in lokalne volitve
Če bodo predčasne volitve razpisane pred jesenjo, o ustavni pritožbi resno razmišljajo tudi v Stranki slovenskega naroda (SSN). "V SSN-ju menimo, da bi bilo najprimerneje združiti parlamentarne in lokalne volitve ter tako privarčevati prepotrebni proračunski denar. Z vidika legitimnosti in demokratičnosti pa tudi ni primerno razpisovati volitev v dopustniškem času, poleti, ko je velik del volilnega telesa na dopustu zunaj matične države," menijo v SSN-ju.

Zeleni: Poslanci naj najprej opravijo nujne naloge
Predsednik stranke Zeleni Slovenije Vlado Čuš je pred dnevi na predsednika republike Boruta Pahorja naslovil pismo, v katerem ga je pozval, naj predčasnih volitev ne razpiše mimo rokov in postopkov, ki jih zahteva ustava, ter naj s svojo moralno avtoriteto vpliva na stranke in odhajajočo vlado, da izpeljejo nujne projekte.

Tako bi po mnenju predsednika stranke Zelenih Slovenije morali poslanci zdajšnje sestave do konca opraviti nekatere ključne naloge, ki bi sicer ob nerealizaciji lahko povzročile veliko finančno, materialno, okoljsko ali moralno škodo Sloveniji, preden zapustijo poslanske klopi.

"Ena od teh nalog je sprememba volilnega sistema, ker sedanji ni dober. Mi zagovarjamo kombiniranega po nemškem vzoru. Prav tako morajo nujno v ustavo zapisati pravico vsakega gospodinjstva do pitne vode," pravi Čuš.

Poslanci pa bi po njegovem mnenju morali imenovati tudi medijskega ombusmana in zagotoviti primerno črpanje evropskih sredstev do imenovanja prihodnje vlade.

SNS: Volitve v času, ki omogoča sodelovanje na njih
"Kar se nas tiče, ko volitve bodo pač bodo, naše stališče pa pri tem ne bo pomembno, ker bodo o tem odločali drugi. Vsekakor pa menimo, da bi morale biti volitve, katere koli že, v času, ki vsem državljanom omogoča, da na njih sodelujejo in so seznanjeni s kandidati in njihovimi programi," pa menijo v SNS-u.

Pirati: volitve poleti niso legitimne
Piratska stranka prav tako namerava nastopiti na predčasnih volitvah, s poletnim rokom pa se prav tako ne strinjajo.

"Odločitev, da bodo že v juliju, se nam zdi neprimerna in nedemokratična, saj volitve v poletnih mesecih niso in ne morejo biti legitimne. Veliko državljanov je namreč na dopustih. Če so parlamentarne počitnice v avgustu, še ne pomeni, da so vsi državljani takrat na letnih dopustih. Zaradi tega in še ostalih odprtih vprašanjih legitimnosti in ustavnih norm smo mnenja, da bi bile volitve jeseni primernejše," pojasnjuje predsednik Piratske stranke Rok Deželak.

"V Stranki TRS menimo, da volitve julija niso pravične za volivce Republike Slovenije," so jasni v TRS-ju. Glede povezovanja na politični levici pa poudarjajo, da so ob ustanovitvi koalicije Združena levica "naznanili skupen nastop na evropskih volitvah". "TRS že od leta 2012 poziva k širokemu povezovanju strank, gibanj in posameznikov. Stališča glede povezovanja do danes še nismo spremenili, zato bomo naredili vse, da se za predčasne parlamentarne volitve na levici poveže čim več strank, gibanj in posameznikov, ki podpirajo podobna programska izhodišča."

Solidarnost na obisku pri Pahorju