Slovenskim dijakom iz Trsta so se pridružili tudi goriški dijaki, ki nameravajo v šoli vztrajati do srede. Foto: MMC RTV SLO
Slovenskim dijakom iz Trsta so se pridružili tudi goriški dijaki, ki nameravajo v šoli vztrajati do srede. Foto: MMC RTV SLO

V ponedeljek bodo preverili, koliko dijakov se strinja z nadaljevanjem zasedbe šole, in se nato odločali o nadaljnjih akcijah. Na šoli so nameravali vztrajati do srede.

Proteste v obliki zasedbe šol so že v torek začeli slovenski dijaki iz Trsta, v sredo pa so se jim pridružili tudi tisti, ki se šolajo v italijanski Gorici.

Dijaki protestirajo proti t. i. reformi Gelmini, poimenovani po italijanski ministrici za šolstvo Mariistelli Gelmini. Reforma v skladu s predlogom gospodarskega ministra Giulia Tremontija predvideva tudi krčenje finančnih sredstev.

Šolska reforma je začela veljati letošnje šolsko leto. Dijaki so prepričani, da ogroža šole in znanje, poleg tega pa naj bi vsebovala člene, ki kršijo mednarodne pogodbe in šesti člen italijanske ustave. Ta določa, da mora Italija ščititi vse manjšine, ki živijo v državi.

Protest: Da slovenski jezik ne bi izginil iz italijanskih šol
Dijaki želijo preprečiti nadaljnje zmanjševanje sredstev za slovenske šole in doseči, da bi tako Slovenija kot Evropska unija dejavno podpirali šole s slovenskim učnim jezikom v Italiji in jim pomagali pri uveljavljanju pravic. Podporo slovenskim dijakom so že izrazili pri Mladinskem svetu Slovenije, Dijaški organizaciji Slovenije, podmladku SD-ja, medtem ko je evropski poslanec Lojze Peterle o protestih obvestil italijanske kolege. Urad vlade za Slovence v zamejstvu, ki ga vodi Bošjan Žekš, pa dogajanje spremlja.