Somalija je v začetku 90. let prejšnjega stoletja padla v brezvladje in nenehne spopade, kar je privedlo do velikega števila beguncev. Foto: EPA
Somalija je v začetku 90. let prejšnjega stoletja padla v brezvladje in nenehne spopade, kar je privedlo do velikega števila beguncev. Foto: EPA

Somalijsko dekle Fajsa Osmani Abdi, ki ji je vlada omogočila prihod in bivanje v Sloveniji, je prišlo v Slovenijo in je že pri svoji sestri v Mariboru. 14-letnici, ki je iz Somalije prebežala v Etiopijo, so v vojni ubili očeta in brata, na begu pa jo je zapustila še mati. Dekle je nato živelo pri tujcih, ki so jo vzeli za deklo.

Njena edina preostala družina je odrasla sestra, ki že več kot štiri leta kot begunka živi v Mariboru. Poleti 2013 je na slovensko notranje ministrstvo tudi vložila prošnjo za združitev družine oziroma za dovoljenje, da bi sestro pripeljala v Slovenijo, a ga ni dobila.

Težava je bila v slovenski zakonodaji, ki beguncem ne dovoljuje združitve z brati ali sestrami, temveč omogoča le združitev otrok in staršev. Poslanske skupine ZaAB-ja, DeSUS-a, SD-ja in ZL-ja so zato decembra lani v parlamentarno obravnavo vložile novelo zakona o tujcih, po kateri lahko pristojni organ izjemoma za družinskega člana šteje tudi drugega sorodnika begunca ali osebe s priznano subsidiarno zaščito, če posebne okoliščine govorijo v prid združitvi družine v Sloveniji. DZ novelo zakona obravnava po skrajšanem postopku.

Pomoč ustavnega sodišča
Vlada je 22. januarja sprejela sklep, da obstaja interes države iz humanitarnih razlogov, da se 14-letna begunka pridruži sestri v Mariboru. Pot za prihod somalijske begunke k sestri v Slovenijo je nato odprlo tudi ustavno sodišče, ki je razsodilo, da je bil 16. člen zakona o mednarodni zaščiti neskladen z ustavo in zadevo vrnilo notranjemu ministrstvu v novo odločanje.

Notranje ministrstvo je dekletu 6. februarja izdalo petletno dovoljenje za začasno prebivanje v Sloveniji. Zunanje ministrstvo ji je uredilo vse potrebne dokumente, poskrbljeno je bilo tudi za njeno letalsko karto. Pred tem so priskrbeli njeno izjavo, da želi v Slovenijo k sestri ter izjavo anonimnega donatorja, da bo dekletu zagotovil sredstva za preživljanje. Zveza prijateljev mladine Slovenije pa je priskrbela sredstva za Fajsino zdravstveno zavarovanje.