Bodo arhivi kljub odločitvi volivcev ostali zaprti? Foto: MMC RTV SLO
Bodo arhivi kljub odločitvi volivcev ostali zaprti? Foto: MMC RTV SLO
igor omerza
Igor Omerza Foto: BoBo

"Sova je umaknila oznako tajnosti z zahtevanega dokumenta," je za MMC pojasnil Omerza. Dodal je, da dvomi, da so karkoli v dokumentih spreminjali, saj je bilo točno navedeno, katere strani dokumenta so označene kot tajne. "Jasno bom pa videl, če so," je dejal in obljubil, da bo zagotovo objavil, če bo našel karkoli "razburljivega".

Še vedno pa čaka odgovor na zahtevo po dokumentaciji iz obdobja med letoma 1970 in 1983. Kot je za STA še povedal Omerza, bo Arhiv RS obiskal v ponedeljek, ne ve pa, koliko časa bo trajalo, da bo dokumentacijo dobil na vpogled. Obenem pa se bo pozanimal tudi o dokumentaciji iz obdobja med letoma 1970 in 1983, za vpogled v katero je zaprosil že lanskega avgusta.
Spomnimo, Omerza je za dostop do gradiva zaprosil že avgusta lani. Njegova prošnja za vpogled v arhiv SDV-ja je bila povod za spreminjanje zakona o arhivskih gradivih, saj so na Slovenski varnostni in obveščevalni agenciji (Sova) in v vladi prepričani, da bi z odprtjem določenih datotek lahko škodili nekaterim nekdanjim sodelavcem Službe državne varnosti (SDV).
Te spremembe pa so volivci na referendumu na začetku junija gladko zavrnili, kar pomeni, da še zmeraj velja zdajšnji zakon, po katerem je gradivo splošno dostopno.

Širca se ni sprijaznila z voljo ljudstva
A zdaj že skoraj nekdanja kulturna ministrica Majda Širca se z voljo ljudstva ni sprijaznila. Vladi naj bi tako kmalu po referendumu predlagala, naj o zaprtju arhivov odloči še ustavno sodišče.

Ker pa so arhivi po volji ljudstva zdaj odprti, je Igor Omerza 8. junija v Arhiv RS znova oddal vlogo za dostop do zaprtih arhivov. "Res ne vem, kaj bi si še lahko izmislili," je dejal takrat in dodal, da pričakuje, da mu bo vpogled omogočen.

Kakšni podatki so v nedostopnem gradivu?
Direktor Arhiva RS Dragan Matić pa je sredi junija zatrdil, da postopek poteka in da je rok po zakonu o upravnem postopku 30 dni.

Sova ni navdušena nad morebitnim vpogledom, torej so v gradivu očitno podatki, ki so za nekatere nesprejemljivi, je junija dejal Omerza. Dodal je še, da sam, če bi kot raziskovalec naletel na ime ali podatek, ki bi ogrožal nacionalno varnost, tega ne bi izdal.