Svetlana Makarovič je s svojimi izjavami na noge spravila Svet katoliških laikov. Foto: BoBo
Svetlana Makarovič je s svojimi izjavami na noge spravila Svet katoliških laikov. Foto: BoBo

Intervju z znano slovensko književnico je opravil spletni portal planetsiol.net 6. januarja, v njem pa je Makarovičeva izjavila, da "so stvari, ki jih je treba sovražiti". "Po mojem mnenju je Katoliška cerkev v Sloveniji nekaj, kar moraš sovražiti. Jaz to čutim kot svojo državljansko dolžnost."

Svet katoliških laikov Slovenije "obsoja omenjeno izjavo kot zavržno, primitivno in nedopustno, še posebej v kontekstu celotnega intervjuja", so zapisali v sporočilu za javnost. Poudarjajo, da slovenska ustava "individualno in kolektivno versko svobodo postavlja ob bok pravici do nedotakljivosti človekovega življenja in prepovedi mučenja".

Podobnost z navedbami v članku Judje so krivi!, da je državljanska dolžnost vsakega Nemca, da podpira protijudovske ukrepe, objavljenimi novembra 1941 v tedniku Das Reich, je po njihovih besedah verjetno zgolj naključna.

Menijo, da bi morala država javno spodbujanje in razpihovanje verskega sovraštva obravnavati nepristransko, in dodajajo, da kazenski zakonik tovrstna dejanja inkriminira. Zato od pristojnih organov pričakujejo, da bodo ustrezno ukrepali.