Tatjana Bobnar in Boštjan Lindav. Foto: BoBo/Luka Dakskobler
Tatjana Bobnar in Boštjan Lindav. Foto: BoBo/Luka Dakskobler

Potem ko je revija Reporter prejšnji teden poročala, da naj bi Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova) pred dvema tednoma zaradi suma izdaje tajnih podatkov na državno tožilstvo vložila kazensko ovadbo zoper nekdanjo ministrico za notranje zadeve Tatjano Bobnar in nekdanjega v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava, so prejem take ovadbe zanikali tako na Okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani kot na Specializiranem državnem tožilstvu (SDT). "Na Posebnem oddelku SDT-ja nismo prejeli kazenske ovadbe Sove zoper imenovani osebi," so navedli na tamkajšnjem oddelku.

Na dodatna vprašanja o tem, ali so morda prejeli zgolj naznanilo, ovadbo od koga drugega ali morda obravnavajo zadevo po uradni dolžnosti, pa so navedli, da "v skladu s 1. členom zakona o tajnih podatkih državno tožilstvo tako kot drugi državni organi ne more in ne sme komentirati primerov, ki so povezani s tajnimi podatki".

Očitki iz domnevne ovadbe naj bi se nanašali na njuno pričanje pred parlamentarno preiskovalno komisijo o domnevnem političnem vmešavanju v policijo. Na zaprtem delu naj bi namreč spregovorila o aretaciji domnevnih ruskih vohunov, pri tem pa nista imela odveze molčečnosti za razkrivanje podatkov o primeru, ki je označen s stopnjo tajnosti. Tako Bobnar kot Lindav sta prek odvetnikov očitke zanikala.

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani pa medtem brez navzočnosti javnosti poteka postopek proti domnevnima ruskima vohunoma. Obtožnica, v kateri jima Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani očita storitev kaznivih dejanj vohunstva in overitve lažne vsebine je že več mesecev pravnomočna, zadeva pa je zdaj v fazi odločanja o zahtevah za izločitev dokazov. "Sklep sodišča je izdan in vročen strankam, po poteku pritožbenega roka bo (če bodo vložene pritožbe) predložen Višjemu sodišču v Ljubljani v odločanje," so navedli na sodišču.