Predsednik RS Borut Pahor je bil osrednji govornik na slovesnosti ob počastitvi slovenske zastave. Foto: Gregor Naglav/RTV
Predsednik RS Borut Pahor je bil osrednji govornik na slovesnosti ob počastitvi slovenske zastave. Foto: Gregor Naglav/RTV
Minilo je 165 let, odkar je prvič zaplapolala slovenska zastava
Kakšen odnos imamo do zastave?

V geometričnem središču v Spodnji Slivni pri Vačah so se spomnili na dogodek iz leta 1848, ko je študent Lovro Toman skupaj s svojimi prijatelji v Wolfovi ulici v Ljubljani prvič izobesil takšno zastavo. S tem so se slovenski študenti odzvali na nemško zastavo, ki so jo z Ljubljanskega gradu izobesili nemški pripadniki narodne straže.

Barve iz grba dežele Kranjske
Slovenski izobraženci na Dunaju so le malo pred tem določili videz slovenske zastave - barve so bile vzete iz kranjskega grba, na katerem je bil na beli podlagi moder orel z rdečimi nogami.

"To je zastava, ki jo je vredno spoštovati, vsebuje vse elemente, ki ohranjajo našo zgodovinsko preteklost," je za Radio Slovenija poudaril predsednik društva Heraldica Slovenica Jože Lajevec.

Slovensko zastavo danes med drugim opredeljujeta šesti člen ustave ter zakon o grbu, zastavi in himni.
6. člen ustave:
Grb Slovenije ima obliko ščita. V sredini ščita je na modri podlagi lik Triglava v beli barvi, pod njim sta dve valoviti modri črti, ki ponazarjata morje in reke, nad njim pa so v obliki navzdol obrnjenega trikotnika razporejene tri zlate šesterokrake zvezde. Ščit je ob stranicah rdeče obrobljen. Grb se oblikuje po določenem geometrijskem in barvnem pravilu. Zastava Slovenije je belo-modro-rdeča slovenska narodna zastava z grbom Slovenije. Razmerje med širino in dolžino zastave je ena proti dve. Barve zastave gredo po vrstnem redu: bela, modra, rdeča. Vsaka barva zavzema po širini tretjino prostora zastave. Grb je v levem gornjem delu zastave tako, da sega z eno polovico v belo polje, z drugo pa v modro.

Govornik Pahor, mašo bo daroval Rode
Ob jubilejnem prazniku so zastavo počastili na slovesnosti, na kateri je bil osrednji govornik predsednik republike Borut Pahor. Poudaril je, da je zastava simbol naše identitete in pripadnosti domovini. Ob tem se je zavzel za večjo vlogo državnih simbolov Slovenije. Sodelovali so tudi vojni veterani, zastavonoše slovenskih občin in praporščaki drugih združenj iz vse države. Opoldne je bila tam tudi maša za domovino, ki jo je daroval kardinal Franc Rode.

Foto: Gregor Naglav

Minilo je 165 let, odkar je prvič zaplapolala slovenska zastava
Kakšen odnos imamo do zastave?