Foto:
Foto:
Dogodki pred 16. leti
V Pekrah je bilo v času osamosvajanja zelo vroče. Foto: RTV SLO
Proslava v Pekrah

V Pekrah je bil slavnostni govorec obrambni minister Karl Erjavec, ki je povedal, da s spomini na pekrske dogodke utrjujemo domoljubje in ljubezen do svoje države.

Minister se je dotaknil tudi aktualne tematike, o njej pa povedal, da razprave, ki so predmet dnevne politike, ne koristijo in pomenijo v bistvu načenjanje enega od stebrov naše državnosti.

Sicer se je slovesnosti pred nekdanjim 710. učnim centrom teritorialne obrambe udeležilo več sto ljudi. Med navzočimi so bili tudi podpredsednik državnega zbora Sašo Peče, poveljnik poveljstva sil Slovenske vojske, brigadir Alan Geder, namestnik generalnega direktorja policije Matjaž Šinkovec, mariborski župan Franc Kangler in udeleženci pekrskih dogodkov ter vojne za Slovenijo.

V učnem centru pri Mariboru se je 23. maja 1991 zgodil incident med TO-jem in JLA-jem Teritorialci so v bližini centra zajeli dva vojaška izvidnika, vendar so ju kmalu nato izpustili. JLA je kljub temu učni center obkolil s tanki in zahteval izročitev enote, ki je priprla njihova izvidnika. Dan pozneje so v Mariboru potekali pogovori mestnih oblasti in JLA-ja. Ta je medtem ugrabil dva pripadnika TO-ja in v štajerski prestolnici skorajda vsem objektom izključil telefon in elektriko. Tako se je začela uvertura v slovensko osamosvojitveno vojno.

Veterani tudi v središču Slovenije
Predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo Srečko Lisjak je na geometričnem središču nad Vačami podelil tri najvišja priznanja zveze, v govoru pa opozoril, da želijo nekateri razvrednotiti pomen slovenske vojne, ki je sicer dala samostojno državo.

Župan Litije Franci Rokavec pa je menil, da se v osrčju Slovenije - ob spomeniku Rodoljubu Slovenije, spominjamo najsvetlejših trenutkov v naši zgodovini. Povedal je, da je današnji dan priložnost za ponovno zahvalo vojnim veteranom in vsem, ki so se borili za našo državo.

Proslava v Pekrah