"Tisti, ki nam je bilo vaše trpljenje prihranjeno, smo dolžni ohranjati vaše zgodovinsko izkustvo v upanju, da bo s svojim sporočilom pripomoglo k reševanju vseh naših problemov po mirni poti," je zapisal predsednik Borut Pahor. Foto: EPA

V Portorožu so že 59. priredili slovesnost ob vseslovenskem srečanju nekdanjih internirank in internirancev, političnih zapornic in zapornikov nacifašističnih taborišč in zaporov, izgnancev ter ukradenih otrok, njihovih svojcev in prijateljev. Slavnostna govornica, evropska poslanka Tanja Fajon (S&D/SD), je poudarila, da se nič ne more primerjati s položajem, v katerem so se nekdanje interniranke znašle kot mlade ženske, s svojo navzočnostjo v Portorožu pa so "glas, ki pripoveduje, glas, ki opozarja, in glas, ki opominja".

"Ste naša zavest. Zavest naroda, ki je svoj obstoj plačal s krvjo. Tega nismo in ne bomo pozabili. To je naša dolžnost, zaveza vaših potomcev, da bomo širili vrednote spoštovanja, strpnosti in sočutja, solidarnosti," je v nagovoru dejala Tanja Fajon. Foto: TV Medvode/Iztok Pipan

Obenem je Fajonova opozorila na pomen ohranjanja kolektivnega zgodovinskega spomina, zlasti v današnjem času: "Evropska unija je zrasla na pogorišču in ruševinah, prepojenih s krvjo. Njeni temelji so zacementirani z vizijo, mislimi in dejanji ljudi, ki so zmogli preseči vsakovrstne delitve." Hkrati je evropska poslanka spomnila na držo preživelih internirank, ki so z uporom proti potujčevanju, jasnim krikom proti nacizmu in fašizmu vsem nam "dale vse, kar je mogoče dati".

Po drugi strani pa je skrb vzbujajoče, da smo svobodo danes začeli jemati kot samoumevno in pozabili na tovarištvo. Naš čas tako po eni strani zaznamuje preobilje, po drugi pa razjedanje moralnih vrednot, ko ob hlastanju za dobičkom naraščajo družbene neenakosti. "Živimo v trenutku, ko povsod po Evropi glavo dviga nacionalizem, ko v marsikateri državi veje duh tiranije, ko slavo pridobivajo populistični voditelji. Zaznavamo ta trenutek tudi v Sloveniji in vemo, kam nas lahko pripelje," je opomnila Fajonova. Prav zato po njenem ne smemo nikoli pozabiti druge svetovne vojne in vzrokov zanjo ter moramo vedno znova obsoditi nacizem in fašizem ter se pokloniti njunim žrtvam.

Srečanje nekdanjih internirank v taboriščih: Preživele smo in še se spominjamo

Spomin na trpljenje in razčlovečenje

Sporočilo predsednika republike Boruta Pahorja, sicer častnega pokrovitelja dogodka, ki ga izjemoma ni bilo na slovesnosti, je prebrala njegova življenjska sopotnica Tanja Pečar. Predsednik je poudaril, da so nekdanje interniranke "živa priča moralnega mračnjaštva, ki ga prinese nasilje, sprva besedno, nato fizično". "Tisti, ki nam je bilo vaše trpljenje prihranjeno, smo dolžni ohranjati vaše zgodovinsko izkustvo v upanju, da bo s svojim sporočilom pripomoglo k reševanju vseh naših problemov po mirni poti," se je še glasilo Pahorjevo sporočilo.

Letošnja slovesnost je potekala pod naslovom Obrazi Ravensbrücka, s podnaslovom Preživele smo, spominjamo se še. Pri tem so prek kratkih portretov posameznih nekdanjih taboriščnic, pokojnih in še živih, obudili spomin na vzroke, zaradi katerih jim je bila odvzeta prostost, ter na trpljenje in razčlovečenje v taborišču. Slovesnost v organizaciji Zveze združenj borcev za vrednote NOB-ja je zaradi razmer v zvezi s covidom-19 potekala v okrnjeni zasedbi in ob spoštovanju varnostnih ukrepov.